RSS Feed

A Polanski effektus

Dalia László - 2020. 10. 06. 8:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Polanski effektus

Roman Polanski legújabb mozija, A tisz és kém állítólag nem is az ártatlanul megvádolt Dreyfus kapitányról szól, hanem magáról a lengyel filmrendezőről, akit többször megvádoltak kiskorú lányok megrontásával és az ítélet elöl elmenekült az USA-ból. Újabban a rendezőt, sőt a filmjeit is több helyen a világban bojkottálják. Lehet-e az embert elítélni és a művésznek megbocsátani?

Polanski ügye már rég nem csak Polanski ügye, hiszen a MeToo mozgalom által feldobott ügyek és az általa kavart hullámok több ismert művészt is vád alá helyeztek, leginkább persze jelképesen. Ám egy bírósági proceduránál olykor fájdalmasabb tud lenni az erkölcsi ítélet, amikor egy színészt vagy rendezőt eltiltanak a hivatásától, mert hitvány embernek szerintük nincs helye az ég alatt, vagyis a színpadon,  és a filmes stábban. Hiába viselnek egy virtuális ítélet után skarlátbetűt vagy mondhatjuk billognak is, azt sok ítész kevésnek tartja. Kevin Spacyt kivették a legújabb filmjéből, s aligha kap mostanában szerepet. Marton Lászlót elbocsátották a Vígszínházból, nem rendezhetett ott többé. Halála előtt mégis kapott munkát a veszprémi színháznál, de ezt többen ugyancsak megszólták. 

Polanski nemrégiben elmagyarázta az ügyeit egy lengyel lapban, de a hatodik után az olvasónak már kétségei vannak, ha utaznak rá, miért keveredett újra és újra hasonlóan félreérthető ügyekbe, amelyekben persze nehéz igazságot tenni, mert az intim helyzetben ketten voltak. Európában nem vitték bíróság elé a rendezőt, az USA-nak pedig nem adták ki, tehát dolgozhat 83 évesen is. S miért ne tenné, ha talál procudert, s a nézők megnézik a filmjeit? Természetesen nehezebb dolga van, bizonyosan léteznek stúdiók, producerek, színészek, akik nem hajlandók vele dolgozni és akik pedig elvállalják, hogy egy megjelölt művésszel társulnak, azok a kockázatot is felmérték.

A bűnőzők, ha letöltötték a bűntetésüket, dolgozhatnak, persze, korlátok között. Egy sikkasztót aligha vesznek fel könyvelőnek, vagy egy pedofilt nem engednek be óvodába, iskolába. S ez a szűkített szabadság jár egy rendezőnek is, hiszen ez a szakmája, ez élteti és ezzel keresi a kenyerét. Ha van ítélet, ha nincs, levegőhöz kell juttatni, különben megfullad. Nem osztanak neki kitüntetést, nem neveznek el róla színházat vagy mozit, de a munkájától nem lehet megfosztani. Az már nem ítélet, nem bűntetés, hanem kivégzés.

Fotó: -a-
Lap tetejére