RSS Feed

Korona az elnökön

Regös István - 2020. 10. 04. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Korona az elnökön

Nem, nem ujjongok, hogy az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump és felesége is elkapta a koronavírust. Miként akkor sem tapsolnék, ha az elnök kihívója, John Biden betegedett volna meg. Egyszerűen csak azt jelenti, hogy a korona(vírus) mindenkinek a fejére rákerülhet, ha a sorban ő következik, legyen az király vagy szolga.

Mindenki, aki Trump-ellenes, fölsikított örömében, hogy lám-lám a Jóisten megbüntette a republikánusok elnökjelöltjét, a jelenlegi elnököt. Igen, valóban félvállról vette, főleg a kezdetek idején. Olyan időszak is volt, amikor Trump tagadta vagy csupán bagatellizálta a járvány jelenlétét. Dicsekedett, hogy ő szinte soha nem kapott el semmilyen betegséget és ifjúkora óta egyáltalán nem volt beteg. Adjon hálát a Jóistennek! 

A vírus nem kivételez

Viszont a világ legnagyobb országának elnöke, az USA regnáló első embere köteles példát mutatni. A járvány megjelenésének első percétől hordania kellett volna a maszkot, méghozzá a legerősebben védőt. Sok helyen kesztyűben illett volna megjelennie, de láttuk, hogy a választást többre tartja, fontosabbnak hiszi, mint a saját vagy az amerikai lakosság egészségét. És ez súlyos érv. De itt se keverjük össze, hogy igenis feleségének és neki is minden tisztességes ember, republikánus vagy demokrata, „libernyák” vagy kereszténydemokrata a leggyorsabb, tökéletes gyógyulást kívánja. Sokan azt hiszik, hogy amint napvilágra került az elnök betegsége, fölkiálthatnak, hogy Trump megbukik majd a küszöbön álló elnökválasztáson. Fel sem merült bennük, hogy jó nagyot tévedhetnek. 


Horn Gyula példája

Néhány apróságra felhívom Tisztelt Olvasóim figyelmét! Ehhez, hogy felfogjuk és összekössük a jelennel, minimális memóriakészlet szükséges. 1994-ben a magyarországi választások végnapjaiban súlyos közlekedési baleset érte az akkor ellenzékben lévő szocialisták elnökét, Horn Gyulát. Akkor ujjongott a kormánypárt, az azóta megszűnt MDF, hogy nyugodtan hátradőlhetnek, vezető nélkül maradtak a szocik. Tényleg, hozzá mérhető politikus alig akadt (azóta sem). És lőn igazság! A választók tömege fordult bizalommal a kórházban fekvő Horn Gyulához, olyannyira, hogy tisztelték azért, mert súlyos betegként is dolgozott. Bizony, a fején lévő „vaskorona” még nem volt rokoni viszonyban sem a jelenlegi koronavírussal. A szocialisták mégis a „megkoronázott” Horn Gyulára szavaztak, és a koalíciójuk kétharmados többséggel került a Parlamentbe.


Minden beteg gyógyulását kívánom!

Bizonyára sokan emlékszünk Angela Merkel reszkető rosszulléteire is. Sokan mondták, hogy na, most megbukik a kancellár, de ez a vaslady, bebizonyította, hogy az ellendrukkerei tévednek. Azóta is, bár hála istennek korona nélkül, de a helyén van. Mindezt azért írtam ide, mert még korai Trumpot temetni. Nagyon könnyen lehet, hogy éppen a betegsége miatt kerülhet látható és elérhető közelségbe a választóival. Vagyis inkább sajnálják, mint hogy ellene lennének. Még ez is megtörténhet. Trump nagy küzdő. Mindenesetre nehogy hátradőljenek a demokraták, ne kezdjenek el hallelujázni, hanem ugyanúgy harcoljanak a győzelemért, mint eddig, mert Trump ugyanezt teszi majd a betegágyból. Csak az olyan gyengébbek kedvéért, mint én vagyok, megismétlem, nem ujjongok sem politikus, sem civil, sem művész, sem kétkezi munkás baján, viszont mindenkinek üzenem, tartsa be a járvány elleni szabályokat: maszk, gumikesztyű, távolságtartás, mind a megelőzést szolgálja. Várjuk a vakcinát, mint a messiást!


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére