RSS Feed

A vírus madara szebben énekel

Dalia László - 2020. 10. 03. 8:00:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A vírus madara szebben énekel

A vírus miatt egy kicsit megállt az élet, vagy legalább is lelassult, amely rengeteg kárt okozott, ám áldásai is vannak. Kiderült, hogy a madarak is másképp énekelnek, ha az emberek nem zajonganak annyit, mint békeidőben. És bálnák tűntek fel Velencében, prérifarkasok pedig a Golden Gate hídon, San Franciscóban. Kár, hogy nem lehet visszaforgatni az idő kerekét, csak a vírusból nem kérnénk.

Eddig nem sokat tudtunk a koronás verébsármányokról, ám most amerikai kutatók koronás időkben megfigyelték, hogy bizony a sármányok alacsony frekvenciában, szexibb hangon énekelnek, amikor a párjukat keresik. S mindez egy átkozott vírus hozománya, csendesebb lett a vidék, s nem kell a madaraknak túlénekelniük a mesterséges zajokat. A tudósok a hetvenes évek óta megfigyelik a sármányokat, s a mérések bizonyítják, hogyan kellett egyre hangosabbra venni az éneküket, hogy a párjuk meghallja. Kénytelenek voltak hozzászokni az egyre hangosabb világhoz, s megemelni a hangjukat. Egyébként különleges komcertre képesek. Füttyvariációkat szólaltatnak meg, majd a végén trillázó éneket adnak elő.
A karantén alatt a természet is gyógyul, de ne legyenek illúzióink, a világ visszatérhet oda, ahol a járvány előtt tartott, mert ez az ember természetének rendje, hogy nem mond le egy szemernyi luxusról sem. A klímavédők szerint épp most lehetne sokat tenni a Földért, de a politikusok inkább azon dolgoznak, hogy mindenáron normál üzemmódban működtessék a gazdaságot, mert különben elzavarják őket. 
Átmeneti a csend, a természet csak lélegzetvételhez jutott, egy kis friss levegőhöz és az emberiség kénytelen lesz egy másik bolygót keresni, ha az unokáira is gondol. A kihalóban lévő állatokat ugyan még össze lehet gyűjteni állatkertekbe, a növényeket arborétumokba, de az embereket nem lehet karanténba zárni. Márpedig, ha szabadon vannak, akkor fölöttébb veszélyesek a saját bolygójukra.

Fotó: -a-
Lap tetejére