RSS Feed

Kormánytagok karanténban

Mogyorósi Géza - 2020. 09. 28. 8:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kormánytagok karanténban

Az Angela Merkel vezette nagykoalíció ezeddig megúszta a Covid-19 járványt. Igaz e tavasszal maga a kancellárnő vonult önkéntes karanténba. Szeptember végén kabinetje két tagja maradt távol a munkahelyétől, fertőzés gyanujával. Eközben hazánkban (UEFA segítséggel) sportnak álcázott vírustesztett tartottak a Puskás Ferenc Arénában. Szotyizzunk maszkban!

Az ősszel hiába várták Jordániába az EU legnépesebb tagállamának fődiplomatáját. A szociáldemokrata Heiko Maas (SPD) egyik testőrét tesztelték pozitívan, ezért a miniszter házi karanténba vonult. A politikus jól érzi magát, távol berlini minisztériumától dolgozik tovább. Szintén nem utazgathat e napokban a - fertőzött személlyel érintkező - gazdasági tárcát irányitó  Peter Altmaier (CDU), noha az ő tesztje, akárcsak Maasé szeptemberben negatív eredményt mutatott.

A Covid-19 járvány sajnos „demokratikus” kór. Hiszen a szocdem és a konzervatív kormánytagot éppúgy karanténba kényszerítette, mint európai kis és nagy emberek – ha létezik ilyen kör? - százezreit. Apropó számok! Az októberben újraegyesítése harmincadik évfordulóját ünneplő Németországban, a megfelelő és időben hozott egészségügyi intézkedéseknek hála, eddig tízezer alatt van a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

Vagyis a kvóta az utazó nemzetként elhíresült németek körében töredéke azon államokénak, ahová a legszívesebben mennek üdülni a merkeli birodalom adófizetői. Spanyolországtól Itáliáig és Angliától Franciaországig sokkal súlyosabb a helyzet, mint az NSZK-ban. Ám ki tudja, hogy mit hoz az ősz, s a tél? Akik eddig nem vették komolyan a globális kórt, talán azok is elgondolkoznak majd a két berlini kormánytag elővigyázatosságán!

De nem mindenki ilyen óvatos! Maga Joachim Löw német szövetségi tréner sem helyeselte, hogy nézők előtt rendezték meg az Öcsi Stadionban a csütörtök esti nemzetközi rangadót. Budapestre a tervezettnél kevesebb bajor és spanyol foci szurkoló érkezett, s a magyar drukkerktől távol kaptak helyet. A friss fertőzöttek és karanténba kényszerülők számáról egyelőre nincsenek hivatalos információk. Szuperkupa, 2020. szeptember 24. - Puskás Aréna, FC Bayern München kontra FC Sevilla 2:1.

Fotó: -a-
Lap tetejére