RSS Feed

Elutazott a Valóság nevű nagybácsi

Dalia László - 2020. 09. 27. 8:00:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elutazott a Valóság nevű nagybácsi

Mindig elcsodálkozom, hogy pártunk és kormányunk mennyire nem érti a világot és mennyire nem ismeri a magyar valóságot, hogy mi történik az utcán. Igaz, ha én is gyakran repkednék helikopterrel, kormánygéppel és csak ritkán szállnék ki a mikrobuszból, s egy jachton nyaralnék, a burokból nem nagyon látnék ki és a világ rózsaszínnek tűnne.

A jól tartott kormánymédia emberei sem nagyon látnak túl az orrukon, s ez már veszélyes. Ha ugyanis olyan valóságot közvetítenek, amely nem létezik, akkor abból előbb-utóbb parasztlázadás lesz, vagy legalább is elpártolnak a hallgatók. Ám ez legyen az ő bajuk, az enyém a rácsodálkozás. Reggelente, amíg be nem érek Budapestre, nem sok rádióadót foghatok be, a Petőfi bejön, az messzire hallatszik. Sokáig persze nem bírom hallgatni, mert a humortalan Harsányi Levente, akit érdemtelenül nyom a kormánymédia, borzasztó fárasztó tud lenni. Ám péntek reggel még engem is meglepett. Elhangzott ugyanis, hogy sok nő turkálóban vett ruhákban pompázik. Erre föl Levente gyermeki ártatlansággal rákérdezett: Az emberek vesznek még használt ruhákat? Ezen aztán műsorvezető társa is elszégyellte magát és bevallotta, hogy amikor még sportolt, vett melegítőt. És együtt sopánkodtak tovább, hogy más nadrágját vagy ingét még véletlenül sem öltenék magukra. Nos, az ő keresetükből bizonyosan telik 20 ezres ingekre és 30-40 ezres nadrágokat, de a hallgatók többségének albérletre, rezsire és a mindennapi kajára megy el a fizetése, bár bizonyára szívesen járnának új, márkás cuccokban, de az már nem fér bele a büdzsébe. Ez tartja életben a turkálókat, amelyek már rég behálóztak az egész országot. Több családot ismerek, ahol a gyerekek márkás pólókban, farmerekben, sportcipőkben virítanak az iskolában, míg szüleik ruhatárában szép számmal található turkálós cucc. Hát, ez van. Harsányiékat meg üdvözlöm a magyar valóságban.

Bochkor Gábor is arról híres, hogy időről-időre mond valami nagy baromságot, megsért egy szakmát vagy egy réteget, aztán tovább sétál. Ilyen egy magyar macsó, akinek a valósággal való ismeretsége is igen csak hézagos. Őt is hallottam péntek reggel, amint egy iskolai konyhán dolgozó hölggyel beszélt. Helyből megsértette, hogy ugye a gyerekek viszik vissza a tálcákat, rajta a moslékkal, majd sietett közölni, hogy az ő lánya nem is eszik iskolai kaját. Aztán rákérdezett, némi gúnnyal a hangjában, hogy hallott-e a hölgy Jamie Oliverről. Elégedetten nyugtázta, hogy nem, majd később elmesélte, az angol sztárséf hogyan bukott meg Amerikában az egészséges kaja kísérletével, az ottani dagi gyerekek maradtak a cukros ételeknél. Kár, hogy ennek a történetnek semmi köze a magyar iskolai étkeztetéshez, ahol olyan szerények a keretek, hogy abból nem sok mindent lehet főzni, egészségeset pedig legkevésbé, Különösen az utóbbi két évben, miután a zöldség-gyümölcs árak az egekbe szöktek. Ám még így is hasznos az iskolai étkeztetés, hiszen sok gyereknek különben nem lenne ebédje. Ne legyünk demagógok, és örüljünk annak is, hogy Bochkor kislányának nem kell tárkonyos ragulevest ennie diós tésztával.

Már régóta emlegetik az oktatásban az életfogytig tanulást, s egyre több szakmában ez ma már valóság. Van ahol ezt intézményesen megoldják, van, ahol mindenkinek magának kell utána menni, utána olvasnia, hogy ne lépjenek át rajta a fiatalok. Nos, ezt a szisztémát ajánlanám az elkényeztetett magyar rádiósoknak is, és nemcsak Harsányinak, Bochkornak, hanem Sebestyén Balázsnak, Rákóczi Ferinek, a most éppen szünetelő Jáksónak és másoknak is, hogy kiránduljanak néha, például a minap elmehettek volna Iványi Gábor közösségéhez a Dankó utcába, ahol ki akarták kapcsolni az áramot. Talán így utolérhetnék néha a Valóság nevű nagybácsit.

Fotó: -a-
Lap tetejére