RSS Feed

A szépség és a szörnyeteg

Regös István - 2020. 09. 24. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A szépség és a szörnyeteg

Ilyen közel van egymáshoz a szép, a jó, a csúnya és az ártó. Azt már megtapasztaltam és persze mindenki más is, hogy mondjuk, egy alma lehet gyönyörű piros, de ha kettévágjuk, néha döbbenten láthatjuk a rothadó belsejét. Így is találkozhat a szépség és a szörnyeteg. Ha viszont nem akarunk ilyen kézzelfogható magyarázatba bonyolódni, mondjuk ki bátran, hogy az elmúlt évszázad egyik találmányára pontosan illik az a jellemzés, hogy egyszerre szép, hasznos, gonosz, csúf és ártalmas.

Mert az internet valóban ilyen! Sohasem hittem volna, hogy ez a hatalmas találmány ennyire megosztó lehet és az is. Talán nem túlzok, ha azt mondom, az internettel akár háborúkat is kirobbanthatnak, de hogy karaktergyilkosságok gépfegyvertüze ered az internet oldalairól, az biztos. 

Az internet mocsara

Mert ha egyszer elkezdenek mocskolni valakit, az két dolgot tehet: némán tűr vagy tagad és tagad és tagad. Idővel azonban kiderül, hogy nem apad, hanem dagad a rágalom árja, és reménytelen megcáfolni a rágalmakat. Az internet félelmetes gépezet. Természetesen nem kötelező találkozni vele, kikerülni azonban szinte lehetetlen. Nem az az érdekes, hogy félsz-e tőle, hanem az, hogy akinek a kezében van, és aki úgy használja, mint egy bűvész, hiába is figyeled a kezét és hiába hívja fel a figyelmet, hogy vigyázat csal, helyzeti előnyben van. Hiszen először ő állított rólad valamit te pedig már csak második lehetsz a védekezéseddel. 


Ők féljenek, nem pedig te!

Újabban - vagy csak nekem újdonság, nem tudom - az internetes gazemberek kéretlenül, kiírthatatlanul küldik a legkülönbözőbb e-maileket. Három típusú szöveg kering az éterben és rémisztgeti az internetezőket. Ők a klasszikus felhasználók, akik levelet írnak, e-mailt kapnak, jobb esetben pedig ismeretekre vadásznak a Google-ban. Majd egy reggel, amikor bekapcsolják a telefonjukat, levelet kapnak banktól, az adóhivataltól, gonosz, zsaroló idegenektől. Kezdjük az elsővel! A bank emblémája megjelenik a képernyőn, néha hibátlanul, olykor hibásan. Udvariasan felszólítanak, hogy tegyél különböző lépéseket és akkor nem zárolják a számládat. Természetesen a legtöbb ember megijed. Gyorsan felhívja a bankját, ahol felvilágosítják, ne is foglalkozzál vele, a bank biztonsági cége kinyomozza a fenyegető kilétét, ha tudja. Arra azonban éppen elég, hogy elrontsa az aznapi jókedvedet. Ha az adóhivataltól is kapsz fenyegető levelet, amit a NAV nem is írhatott, hiszen ők így senkivel nem leveleznek. Miként nem szabad komolyan venni azokat a fenyegetéseket sem, amelyekben különböző szexuális tevékenységedről akarnak hírt adni, ami lejárat téged az ismerőseid előtt. Ki ne nyisd ezeket az e-maileket! Mocskosak, aljasak és nemcsak elrontják a kedvedet, de stresszelnek is. 


Na, ne!

Legújabban viszont, vagy nem a legújabban - én csak most találkozom ezekkel - az e-mailjeid között találhatsz hatalmas nyereményekről szóló értesítéseket, amelyek szerint te vagy a győztes. Például:
„Phillip Chippewa vagyok, 54 éves. Michiganbeli Suttons-öböl faluból származom. A 2019-es Powerball Jackpot lottón 80 milliós szerencsés nyertes voltam. És a COVID-19 pandémia miatt úgy döntöttem, hogy összesen 25 millió dollárt adományozok 25 családnak (1 000 000 dollár), amelynek szerencsés vagy gyoztes. Értesítse, ha érdekli: phillipchippewa80@gmail.com
Azt is szeretném, ha része lesz a jótékonyságomnak, mihelyt megkapja ezt a pénzt, hogy össze tudjuk rakni a kezünket és segítsünk a szegényeknek ebben a bizonytalanság idoszakában.

Gratulálunk!
Phillip Chippewa.
E-mail: phillipchippewa80@gmail.com”

„Szia
Tamo Contrio asszony vagyok, svájci olasz állampolgár, 4.200.000 svájci frankot szeretnék adományozni neked halálam előtt. Ez adományozás és jó jótékonysági tevékenység, amelyet halálom előtt szeretnék tenni.
Ha elfogadja az adományomat, kérem, válaszoljon most
Sürgõ, segítsen nekem 4 200 000 svájci frank millió frank elosztását humanitárius segítségnyújtás céljából
Köszönöm, hogy válaszolt nekem
A Krisztus béke Ámen
Szereted egymást, mint szerettem téged
Az evangélium Szent János szerint, a 15. fejezet, 9-17”

Ez a két levél csupán példa a sok közül, blődek, de mégis csak becsapóak. Mindez azonban hazugság, ezeket az e-maileket ki sem szabad nyitni, sok embert mégis megtévesztenek. Csalik, amiket a halak bekaphatnak, de mi legyünk okosabbak! Az igazság az, hogy ezek az internetes bűnözők, akik ellen a fél világ szakértői már harcolnak, egy lépéssel mindig előttünk vannak. Mindenesetre az a legnagyobb védelem, hogy amennyire lehet, zárjuk ki őket az internetes forgalomból. Másrészt egyszerűen kérdezzük meg magunktól, hogy ugyan ki a fene akarna nekünk millió eurót adni, és vajon miért? Ne vetődjünk rá az ígérgetések e halmazára, hiszen tudnunk kell, mindez csupa hazugság! Nyilván nem könnyű, hiszen a gazdagság vágyát lebegtetik meg előttünk, nem szabad bedőlni egy ilyen ígéretnek, mert akármilyen szép, hidd el, szörnyeteg! 


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére