RSS Feed

Pit és Paule

Mogyorósi Géza - 2020. 10. 05. 8:00:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pit és Paule

A berlini Zoo-ban 2020 őszén a nagyközönség is megcsodálhatja a 13 hónapos bikolór macikat. Bűbájosak! Ha nem tévedek, Óbudától New Yorkig szenzációt keltett tavaly nyáron Meng Xiang és Meng Yuan fotósorozata. A romantikus Vágyálom és Beteljesült álom névre keresztelt {Pit és Paule} Spree-parti ikrek, vélhetően bomba bizniszt jelentenek a következő években. Ráfér ez a koronavírus sújtotta városra.


A Covid-19 kór okán bezárt, majd újra kinyílt Berliner Zoo-ban immáron tízezrek csodálták meg a fekete-fehér bundás mackókat. Szerte a világban szenzációt keltett tavaly Meng Xiang és a Meng Yuan fotósorozata. A németül Pit és Paule névre keresztelt Spree-parti ikrek, vélhetően bomba bizniszt jelentenek majd a német főváros, 1844-ben alapított Zoo-jának. Európa egyik legöregebb állatkertjébe 2017 derekán érkeztek a friss panda szülők. Mosolydiplomácia! Angela Merkel és pekingi vendége anno júliusában személyesen is jelen voltak azon a hivatalos ünnepségen, ahol bemutatták a publikumnak Jiao Qinget és Meng Menget.

Mint emlékezetes a bűbájos, tarka maci duó különgéppel érkezett a Kínai Népköztársaságból Európa szívébe. {Jött aztán egy 5 és fél méteres Marx Károly szobor is onnan...} A jóléti Németországban már sok esztendeje szenvedtek az állatbarátok panda hiányban. 2012 augusztusában, néhány nappal halála előtt ketrecében még elbúcsúzhattam Bao Baotól. Noha nem vagyok medveszakértő, ám annyit megállapítottam, hogy igen depri volt a berliniek kedvenc jószága ott, a görögdinnyék között.

A magyar vándor sem árt, ha tudja, hogy a Budapester Strasse-i Zoologischer Garten elefántos kőkapuján belépve, 2020-ban pillanatok alatt eljuthatunk a 3,8 milliós metropolisz pajkos sztárjaihoz. A z arcmaszkos nagyközönséget az sem zavarja, hogy egy - ünneprontó? - biológus a „természet zsákutcájának” nevezte a Föld legnépesebb államának kedvenc mackóit. Mondván: „egész nap bambuszt zabálnak, szunyálnak, még szexhez sincs különösebben kedvük.” Ja, és szárnyalni sem tudnak, mint a kárpát-medencei turul! Erről persze a lomha Pit és aktív húga Paule mit sem tehetnek!

Fotó: -a-
Lap tetejére