RSS Feed

Hamburg: Merkel szülővárosa

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 09. 19. 12:08:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hamburg: Merkel szülővárosa

Németország második legnépesebb metropolisza már a középkorban is lüktető életű kereskedelmi, pénzügyi központ volt. Azt talán nem mindenki tudja, hogy Hamburg 1945 után két kormányfőt is adott az NSZK-nak. A fiatalabbik e nyáron ünnepelte 66. születésnapját!

Hamburg komoly múltra tekinthet vissza. Mai jólétének alapját a középkori hajózás alapozta meg: a metropolisz az Elba folyón csatlakozik a 110 kilométerre fekvő Északi-tengerhez, s kikötője 2020-ban a harmadik legforgalmasabb Európában. A város már századokkal ezelőtt a német nyelvterület egyik kulturális központja volt. A vagyonos kereskedők, üzletemberek, hajótulajdonosok szerettek szórakozni és szántak pénzt a múzsákra is. Így a 16. században megnyitott tőzsde közelében hamarosan operaház, majd nemzeti színház épült. A hosszú históriája során számos tűzkatasztrófát és árvizet elszenvedett világváros utolsó nagy szerencsétlenségében, az 1962-es áradásban, több száz lakosa vesztette életét. 

A fél évtizede elhunyt későbbi bonni kormányfő, Helmut Schmidt (1918-2015)  annak idején a szülővárosa első embereként sokat tett azért, hogy lendületesen haladjanak a mentési munkálatok, majd a károk helyreállítása. A második világháború utáni kancellárok közül egyébként Schmidten kívül a jelenlegi kormányfő, Angela Merkel is Hamburgban jött a világra. Majd gyermekkorát és felnőtt élete egy részét a hajdani NDK-ban töltötte. A Hanza-városban 2020-ban is gyakori vendég a politikusnő. Az EU legnépesebb államának irányítóját is izgatja, hogy milyen irányban fejlődik, változik a lüktető életű kikötőváros, melynek turizmusa napjainkban is komoly bevételi forrás – ha nincs éppen koronavírus-járvány, vagy áradás!

Fotó: -a-
Lap tetejére