RSS Feed

Európa: döcögő járműkereskedelem

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 09. 19. 17:07:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Európa:  döcögő járműkereskedelem

Németország keleti szomszédjainál a ©koda Octavia a bajnok. Így van ez a lengyeleknél, a cseheknél és az osztrákoknál is. Sőt Svájcban is, noha ott korábban a „Made in/by Germany” négykerekűeket ajnározták. 2020 eddig eltelt időszakában – a koronavírus-járvány terjedésével összefüggésben – megcsappant a kereslet az autók iránt.

Míg Hollandiában és Norvégiában az új Teslák a legkelendőbbek, addig az NSZK-ban és Franciaországban a belföldi típusokat részesítik előnyben a vásárlók. Így vannak ezzel a Fiat rajongó olaszok és a ©koda mániás csehek is! A tulipánok földjén tavaly közel 30 ezer Tesla Model3 talált gazdára: félekkor mennyiséggel lett szintén arany érmes a Norvég Királyságban ugyanez a tengerentúli elektromos autó. Európa más tájain a hagyományos benzines, illetve dízel modellek a kedvencek. 

Angela Merkel birodalmában noha 2020 első felében megtorpant a járműszalonok forgalma, várhatóan így is kb. 2,5-3 millió új gépkocsit értékesítenek majd. 2019-ben – sokadszor – a VW Golf volt a sztár, melyből 204 ezer darabot adtak el. Németország keleti szomszédjainál a ©koda Octavia a bajnok. Így van ez a lengyeleknél, a cseheknél és az osztrákoknál is. Sőt Svájcban is, noha korábban a „Made in/by Germany” négykerekűeket ajnározták. Franciaországban havonta átlag 10-12 ezer új Renault Clio kap rendszámot: Portugáliában is ez a bájos típus a kedvenc, igaz ott egész évben fogyott a fenti mennyiség! 2020 őszén éledezik a járműkereskedelem az NSZK-ban, bár nem az új kocsi lesz a tipikus karácsonyi ajándék. 


Fotó: -a-
Lap tetejére