RSS Feed

Na, most mi van?

Regös István - 2020. 09. 18. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Na, most mi van?

Na, most mi van? – kérdezi az egész ország. Mit az egész ország, az egész világ! Nyakunkon valami ismeretlen szörnyeteg, ami bár mikroszkopikus méretű csupán, de a birkózó bajnokokat is földhöz vágja. Eddig azt sem gondoltuk, hogy létezhet ilyen. Először nem vettük komolyan, aztán lassan-lassan belenőttünk egy új világba, aminek következtében szinte már eljutottunk a rettegésbe, a gyanakvásba, a teljes üzemzavarba.

Valóságos háborús állapot jött létre. Szabályozzák a mozgást, az öltözködést, kötelező az arcmaszk viselése, ajánlatos a gumikesztyű használata is, főleg tömegközlekedési eszközökön. Lassan már régóta ismert emberekről sem tudom, hogy kicsodák, mert úgy el van takarva az arcuk, hogy a végén már maszk nélkül sem fogok senkit sem felismerni.

Jobb félni, mint …

És ez az undok gyanakvás! Az emberek zavarban vannak, ha ismerőssel találkoznak, nem tudják, hogy ökölpacsival vagy a könyökük összeérintésével üdvözöljék-e egymást. Hiszen a kézfogás tilos, az ölelés pedig lassan már büntetendőnek számít. Nemrég még arról viccelődtünk, hogy csökkenni fog a gyermekszületések száma, mert kötelező a másfél méter távolság betartása és így nehéz gyereket csinálni. Félek, hogy hamarosan még ennyi buta humort sem engedhetünk meg magunknak ezzel a témával kapcsolatban, mert a koronavírus, ez az apró szörnyeteg nagyon gyorsan megtalálhat bennünket. Így hát Tisztelt Én, ezennel visszavonom ezt a poént, hiszen a koronavírus nem ismeri a humort és pontosan tudom, hogy ez a mostani járvány sem vicces. 


Se karanténban, se kórházban nem jó lenni

Azt már tudjuk, hogy akinél diagnosztizálták a betegség jeleit, vagyis a teszt, amit elvégeznek rajta, pozitív, azzal valami történik, az biztos. Nem vagyok virológus, pedig lassan már mindenki az, ezért nem tudom a pontos, hivatalos menetet. A szerencsések több hétre karanténba kerülnek, a kevésbé szerencsések - a fene tudja, így van-e -, pedig kórházba kerülnek. Ezek szerint ők a súlyosabb betegek, akik többnyire idősebbek, és leginkább válhatnak áldozattá. Bár újabban a fiatalság köreiben is egyre több a fertőzéses eset. Nagyon nehéz eldönteni, hogy mennyire lehet felkészülni egy ilyen járvány támadására, hiszen még nem tudunk mindent a támadóról. Ráadásul a koronavírusnak még mindig nincs biztos ellenszere, annak ellenére, hogy kutatók, orvosok, virológusok tízezrei dolgoznak rajta. Reméljük, minél előbb eredményt érnek el. A kórházaknak is nehéz felkészülni a járványra, mert mintha felborult volna a rend. Mivel kevés a járványkórház, ezért a többiek kötelesek tíz-húsz százaléknyi ágyat szabadon hagyni a covidos betegeknek. 


Nem bűnösök, betegek, áldozatok

Ne bélyegezzük meg mindazokat, akik elkapták a koronavírust, annak ellenére, hogy betartottak mindent szabályt, maszkot, kesztyűt, szemüveget viseltek, tartották az előírt távolságot, mégis beleestek. S amint ezzel a betegséggel bekerülnek egy kórházba, ott halálfáradt orvosokat, nővéreket találnak és néha katasztrofális jeleneteknek lesznek szemtanúi. Én például azonnal növelném a veszélyeztetett területen dolgozó egészségügyiek létszámát, és - bár tudom, hogy pénzért nem lehet mindent megváltani - duplájára emelném a fizetésüket nem törődve azzal, honnan veszem el az ehhez szükséges pénzt. A vírus miatt szinte már háborús helyzetben élünk és ilyenkor a társalgás, a viselkedés nem mindig szalonképes. Éppen ezért legyünk mi, polgárok, megértőbbek a duplaműszakos nővérekkel, orvosokkal, akik a szó szoros értelmében, ott dolgoznak, ahol „lőnek”, és segítsük mindazokat, akik beleestek ebbe a szörnyű betegségbe! Érkezzenek jó hírek a kórházakból, hogy minden eszközt megkaptak a gyógyításhoz, a koronavírusosak pedig nem büntetésben vannak, hanem betegek. Ezért csak javasolni tudom minden ismerősnek és ismeretlennek, vegyék nagyon komolyan a járványügyi szabályok betartását, hogy később ne kelljen széttárt karokkal kérdezni: Na, most mi van? 


Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére