RSS Feed

A virológus kibeszél

Dalia László - 2020. 09. 17. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A virológus kibeszél

A magyar politikusok késésben vannak, tegnap még mindig azt szajkózták, hogy mennyivel jobban állunk, mint a spanyolok, olaszok és franciák, miközben Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője szerint csak most jön a fekete leves és hamarosan meredeken emelkedik majd a halálozási arány.

Napról-napra emelkedik a fertőzöttek aránya, de minden kormánypárti megszólaló első dolga a dicsekvés, hogy mennyivel jobbak vagyunk másoknál, milyen szépen kezeltük az első hullámot. Azám, de az az apró ellentmondás nem tűnik fel számukra, hogy most nem lehet bezárni az országot, mint márciusban, ezt maga a miniszterelnök mondta, s nála jobban senki sem tudja, mi történik e kis hazában, hiszen ő dönt. Az csak egy bájos kitérő, hogy holmi nemzeti konzultációra hivatkozik, amelytől ő jobban érzi magát, hiszen maga mögött tudhatja az országot. Az 1 millió 800 ezer beküldő persze még nem egy ország. És ha valaki elolvasta a kérdőívet, rögtön kiderül számára, hogy ezek költői kérdések, nem is lehet másként válaszolni, csak a kérdező szája íze szerint. Hurrá.

Na, most ezek után megkérdezem, hogy mer itten Jakab Ferenc virológus csak úgy megszólalni és kimondani azt, amit nem illik. „El kell keserítsek mindenkit, Magyarország Franciaország után a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban. Megelőzve ezzel Spanyolországot, és messze megelőzve Olaszországot. Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány a lakosságra vetített számok alapján. Ez a fekete igazság.” Csúnya szavak. Biztos lesz itt még számonkérés, mert Jakab szembe megy a kormánypropagandával, s az szigorúan szabályozva van. Mi lenne a hazával, ha mindenféle kis tudós itt össze-vissza beszélne? 

Jakab Pécsen él, túl messzire a budai vártól, a Karmelita kolostortól, s ez vakmerővé teszi. Hogyan mer olyanokat mondani, hogy "egyre többen vannak lélegeztetőgépen, és 80 százalékuk sajnos sosem jön le a lélegeztetőgépről”. Ezt eddig nem igen hangoztatták a magyar orvosok, pedig Boris Johnson óta tudjuk, hogy az angol miniszterelnök is csak oxigént kapott napokig, nem merték lélegeztetőgépre tenni, mert az maga is veszélyes. És a magyar virológusnak még ez sem elég, jósolni sem átall. „Ha a szimpla adatokat nézzük, már lehet látni, hogy a halálesetek a következő hetekben nagyon meg fognak emelkedni.” Ha rám hallgatnak, nem olvasnak Jakabot. A köztévék, közrádiók sokkal kellemesebb híreket sugároznak.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére