RSS Feed

Férfiak és a szemüveg: idősebb vagy sármosabb?

M. A. - 2020. 09. 18. 17:47:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Férfiak és a szemüveg: idősebb vagy sármosabb?

Idősebbnek látja magát szemüvegben - a legtöbb férfi így vélekedik, amikor a szemüvegviselési-szokásairól kérdezik, és ez is motiválja, amikor a látásjavító műtét mellett dönt.

A hiúság mellett az is fontos tényező, hogy a szemüveg zavaró sportolás és autóvezetés közben, valamint – szakmától függően – munkavégzés során. A férfiak általában ezen okok miatt mondanak végleg búcsút a szemüvegviselésnek.

 

„Lézeres szemműtéten átesett férfiak körében végeztünk egy közvélemény kutatást. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon miért akarnak megválni a szemüvegtől. A megkérdezettek 40 százaléka azért, mert idősebbnek látja magát szemüvegben” – mondja Dr. Nagymihály Attila a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

 

Habár a 35 év alatti férfiak divatos kiegészítőnek tartják a szemüveget, egy rosszul megválasztott keret akár több évvel öregítheti viselőjét. A 35 év feletti férfiak inkább koruk mércéjének érzik, ha szemüveg keretezi az arcukat. Ezért is döntenek úgy egyre többen, hogy egy gyors lézeres szemműtéttel megválnak tőle.

 

A döntés mögött további nyomós érv a kényelem. A lézeres szemműtéten átesett férfiak 90%-a hátrányként, kellemetlenségként élte meg, amikor sportoláskor szemüveget viselt. Szerintük futás, úszás, síelés, teniszezés és foci közben volt a legzavaróbb. De autóvezetéskor is – főleg amikor bepárásodik a szemüveg – szintén teherként élték meg a látásjavító eszköz viselését. A rövidlátóknak 40 felett leginkább a szemüveg folyamatos le- és felvétele okozott kellemetlenséget mobiltelefon- vagy laptop használat során, hiszen az a lencse, ami távolra éles képet biztosít olvasási távolságra nem kényelmes.

 

Ma már létezik olyan lézeres műtéti eljárás, amelynek az elvégzését követő második napon engedélyezett a kocogás és a kerékpározás is.

 

A szemüveg alternatíváját jelentő kontaktlencse használata is hasonlóan megterhelő a férfiak számára. Egy statisztika szerint gyakrabban felejtik bent, vagy hordják túl a lencsét, ezért az ő esetükben sűrűbben alakulnak ki fertőzések és gyulladások a szemben. Járai Márk a Halott pénz énekese bevallotta, hogy ő is ebbe a táborba tartozik. „Húsz éven át viseltem kontaktlencsét, mivel orvosi engedéllyel már 12 éves koromban azt kezdtem hordani. Egy idő után azonban a lencse kezdett rettentően zavaróvá válni, főleg miután elkezdtem zenélni. Volt olyan este, amikor egy koncert után mentünk haza és nem tudtam kivenni a lencsét, mert nem voltak adottak a higiéniai feltételek. Előfordult olyan is, hogy lencsével a szememben aludtam és szúrt. Ezután kezdtem visszatérni a szemüvegre” – árulta el Márk.

 

Kutatások azt bizonyítják, hogy a férfiak fájdalomküszöbe alacsonyabb, mint a nőké. Ezért is fontos leszögezni, hogy a legmodernebb svájci és német lézer párossal végzett eljárás biztonságos, teljesen fájdalommentes és mindössze 9 percig tart.

 


Fotó: purecom
Lap tetejére