RSS Feed

Olimpiai kérdőjelek

Mogyorósi Géza - 2020. 09. 19. 8:00:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Olimpiai kérdőjelek

Jövőre – talán – július 23-án elrajtol Japánban a következő nyári olimpia. Hiszen idén lefújták a tornát. Naptáramat lapozgatva azt is látom, hogy 2022-ben Kínába várják majd a téli ötkarikás viadalokra a versenyzőket. Négy év múlva pedig a francia főváros lesz a házigazdája a nemzetközi sport shownak.

Ergó, a következő két olimpiára Ázsiába csábítják majd a világ legjobb atlétáit! A koronavírus-járvány, vagy más katasztrófa persze még összekuszálhatja a versenynaptárakat, amint ezt már az elmúlt hónapokban megszoktuk! Ki hitte volna, hogy lehetnek még üresebbek a magyarországi stadionok, mint a Covid-19 kórság felbukkanása előtt voltak. Bizony 2020 március idusa óta az ünnepeink és hétköznapjaink sem a régiek. Zabzsákban a Nemzeti dal is hamisan cseng...

Szóval a hazai élsportolóinknak igen türelmesnek kell lenniük, míg szűk egy év múlva felülhetnek a tokiói járatra. Maszk nélkül!? Aztán 2022 februárjában a friss levegőjű Peking várja az atlétákat korcsolyával, síléccel, bobbal, hokibottal felszerelkezve. Hopp, miért is rendezik a következő két nemzetközi világversenyt ugyanazon a kontinensen, miközben a 2018-as havas-jeges kaland is Ázsiában volt? Bezzeg az EU legnépesebb tagállamában, Németországban nem lesz egyhamar se nyári, se téli olimpia! Biztos, hogy a franciák ma is annyira lelkesednek a 2024. július 26-án kezdődő ötkarikás buliért, mint hajdan?

Apropó NSZK! Azt, hogy 2018-ban München és környékén nem rendeztek – klíma semleges – ötkarikás versenyeket, már megemésztették az európai sportbarátok. (Katarina Witt, a DDR egykori – ma is csinos – jégkirálynője sem volt elég csábos reklámarc!)  Dél-Korea lett a befutó, a bajorok pedig megúsztak egy esetleges természet pusztítással járó, veszteséges sportünnepet. Szerintem sokan már nem emlékeznek arra, hogy nem is oly' régen  Hamburgban is úgy döntöttek-szavaztak a polgárok, hogy semmi szükség négy év múlva az Elba partjára csábítani a Föld legjobb atlétáit. Hm. Irány Budapest? Nem! A Duna helyett a Szajna mentén lesz a Tokió utáni nyári olimpia. Persze, mint fentebb írtam a versenynaptárak sincsenek kőbe vésve!


Fotó: -a-
Lap tetejére