RSS Feed

Sport: háború és béke

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 09. 16. 8:16:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Sport: háború és béke

Szeptember 18.-án a bajnok FC Bayern és a Schalke 04 csapatának rangadójával startol a 2020/21-es első osztályú német labdarúgó szezon. A péntek esti stoplis csata küszöbén – megannyi lefújt nemzetközi sportesemény kapcsán – vessünk egy pillantást a múltba!

Nem csupán idén maradt el ötkarikás viadal (Tokióban). Már 1916-ban is volt erre példa. Anno a háború miatt sztornózták berlini nyári játékokat.  Csak két évtizeddel később, 1936-ban lehetett olimpia házigazdája a náci birodalom centruma. A 24 hónap alatt felhúzott, s a kontinens legkorszerűbb sportlétesítményének címével büszkélkedő Olympia stadionban - melyet műemléki jellegét megőrizve, tejesen modernizálva 2004-ben adtak át ismét - a magyar atléták is rengeteg érmet szereztek. A békés, nemzetek közötti viadal során tesztelték először az élő televízió közvetítést a Spree partján.

Majd horogkeresztes parádékkal, népünnepélyekkel köszöntötte a hitleri rezsim 1937-ben Berlin 700. születésnapját. Az erődemonstráció egyszerre szólt az antifasiszta belső ellenzéknek és a külföldi kritikusoknak. A németországi lágerek már kezdtek benépesülni elhallgatásra kényszerített polgárokkal, s mind többen menekültek el Hitler diktatúrája, a megalázó törvények elől. Ausztria és a Cseh-Morva régió Németországhoz csatolása 1938-ban, akárcsak a novemberi „kristályéjszaka” már előre vetítette az 1939. szeptember 1-én kitörő második világháború poklát. A zsidóellenes nyílt pogromok, a zsinagógák lángba borítása a német történelem leggyalázatosabb fejezete. Az élelmiszer racionalizálás és az 1940-től szórványos, majd 1943-tól mindennapos bombázások a berliniek életét is pokollá tették. A sztálini csapatok 1945 tavaszán, komoly véráldozat árán foglalták el Berlint.

Fotó: -a-
Lap tetejére