RSS Feed

Ulbricht építette, a nép ledöntötte

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 09. 15. 17:14:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ulbricht építette, a nép ledöntötte

Októberben elején köszönti Németország az újraegyesítés három évtizedes jubileumát. A Berlint kettészelő fal 1989-es „megrepedése” után szűk egy esztendő kellett csupán ahhoz, hogy az NDK eltűnjön a térképekről. Múltidézés.

Az 1961 augusztusában felhúzott „Mauer” végül is bő 28 évig állt. A keleti oldalán szürke, farkaskutyákkal és kalasnyikovos határőrökkel, katonákkal őrzött, jó másfél száz kilométer hosszú „védőfalat” Nyugat-Berlinben tarka graffitik díszítették. A harmadik évezred turistái itt-ott még rábukkanhatnak ilyen eredeti mementókra - a Friedrichstrasse-i „Mauermuseum” megtekintése szinte kötelező programja a Spreehez első alkalommal látogató vendégeknek. Az '89 novemberi falomlást 1990 őszén a két német állam újraegyesülése követte. Ez valójában az NDK beolvadását jelentette az NSZK-ba. Hamarosan nemzeti ünnepét köszönti Németország. Az október 3-i újraegyesítés egyik - rég halott - ellenlábasa volt Walter Ulbricht, aki a berlini falat építtette '61 augusztusától.

A nyugaton „Malter Walter”-nek gúnyolt baloldali politikus 1893-ban született Lipcsében. Asztalosmesterséget tanult, s 1912-ben csatlakozott a szocdemekhez (SPD), majd 1919-ben lépett be a Német Kommunista Pártba. 1928-tól 1933-ig, Adolf Hitler hatalomra jutásáig parlamenti képviselő volt a fejhangon szónokló Ulbricht.  Ezt követően prágai, párizsi, moszkvai emigrációban vészelte át a náci korszakot. A KPD és az SPD '46-os összeolvadását követően a Német Szocialista Egységpárt (SED) helyettes elnöke volt. Egy évvel az NDK megalakulása után, 1950-ben választották a KB főtitkárává. Ulbricht 1953-tól 1971-ig volt a NSZEP első titkára. Az '53-as munkásfelkelés (egyik) leverőjeként és az 1961-es berlini fal (egyik) megépíttetőjeként nemzetközi „hírnevet” szerző politikus 1960-tól az NDK államtanácsának elnöke volt. 1973-ban hunyt el.

Fotó: -a-
Lap tetejére