RSS Feed

Két pápa: ha összejönne egy német-argentin a vébén

Karácsony Ágnes - 2020. 09. 16. 17:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Két pápa: ha összejönne egy német-argentin a vébén

Szeptember 22-én mutatja be a Rózsavölgyi Szalon Anthony Mc Carten A két pápa című darabját Vecsei H. Miklós rendezésében. A szereplők: Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska, Trokán Anna.


XVI. Benedek pápa: Maga szereti a focit? Én is szeretem, de sosem értettem, mi olyan izgalmas benne.
Bergoglio bíboros: Még a világbajnokság alatt sem? Egy német-argentin, ha összejönne…
XVI. Benedek: Igen, az jó lenne. (Bevesz egy cukrot.)

Vecsei H. Miklós: "Ennek a két ellentétes karakterű embernek, két, kívülről talán más gondolatiságú pápának az összeölelkezése és az egymás megértésének a megmutatása – ez nekem nagyon sok erőt ad."


A darab ismertetője: 

ANTHONY McCARTEN
A két pápa
magyarországi bemutató

A pápának – pápaként kell meghalnia is. Nem lehet lemondania a szentatyaságról, kivéve, ha súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Hétszáz éves hagyomány tört meg 2013. február 11-én, amikor XVI. Benedek pápa lemondott, egyben bejelentette, élete végéig megtartja az „emeritus pápa” címet. Ismerjük a folytatást is: a vatikáni Sixtus kápolna ajtaja bezárult, a bíborosi konklávé pár nap múlva az argentin Jorge Bergogliót választotta pápának. A Ferenc nevet vette fel.
Anthony McCarten előbb regénnyé, majd színdarabbá írta (film később lett belőle) a két pápa történetét, akik kölcsönösen hatással vannak egymás életére. Benedek – pápasága előtt Joseph Ratzinger bíboros – a dogmák védelmezője, érsek korában Isten rottweilerének is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény. A konzervatív Benedek Mozartot játszik, a progresszív Bergoglio ABBA-ra táncol. Előbbi semmilyen sportért nem rajong, utóbbi nagy focirajongó.
Anthony McCarten darabja a lelkiismeret-krízis drámája. Mindkét embert kísérti a bűn érzete: Benedeket azért, mert túlvédelmezi a papjait, Bergogliót azért, mert nem tudta megvédeni követőit a katonai juntától. McCarten a saját aggodalmaikat mondatja ki velük. Ahogyan Bergoglio fogalmaz: „A bűn nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell.” A darab a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be. A mű elmélkedésre késztet, és mer humoros is lenni.

Szereplők: Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska, Trokán Anna

Jelmeztervező: Vecsei Kinga Réta
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Dramaturg: Vecsei H. Miklós
Fordította: Makai Luca
Rendezőasszisztens: Horváth Viktória
Rendező: Vecsei H. Miklós


Fotó: datescloud.com
Lap tetejére