RSS Feed

Mundruczó Kornél filmjének is jutott díj Velencében

M. A. - 2020. 09. 14. 13:00:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mundruczó Kornél filmjének is jutott díj Velencében

Véget ért a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. A legjobb filmért járó Arany Oroszlán-díjat a Nomadland című dráma nyerte, de a legjobb színésznőnek járó díjat a brit Vanessa Kirby (képünkön) kapta Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében nyújtott alakításáért.

A legjelentősebb kategória mindig a legjobb film díja. A Nomadland a szakmai zsűri és a közönség szerint is megérdemelten lett a legjobb. A film Jessica Bruder amerikai újságíró 2017-es írása, a Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century alapján készült. Ebben a szerző arról írt, hogy a 2008-2009-es gazdasági válság hatására sok idős amerikai kiábrándult a modern korból és egy nyugodtabb élet reményében nekivágtak a pusztaságoknak. A filmet az Egyesült Államokban élő, kínai születésű Chloé Zhao rendezte.

 

Az idei fesztivál versenyprogramjába beválogatták Mundruczó Kornél magyar-kanadai koprodukcióban készült drámáját, a Pieces of a Womant is Vanessa Kirby, Shia LaBeouf és Ellen Burstyn főszereplésével. A jó hír, hogy az újszülött gyermekének elvesztését gyászoló nőt megjelenítő Vanessa Kirby alakításával elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat.

 

A legjobb színésznek az olasz Pierfrancesco Favinót ítélték a hetvenes évek Olaszországában játszódó Padrenostróban nyújtott alakításáért.

 

A Cate Blanchett színésznő által vezetett nemzetközi zsűri két Ezüst Oroszlánt osztott ki: az egyiket Michel Franco mexikói rendező New Order című thrillere, a másikat pedig Kuroszava Kijosi japán rendező történelmi drámája, a Wife of a Spy nyerte.

 

Az eseményt szigorú óvintézkedések mellett rendezték meg, a résztvevők maszkot viseltek és a vetítések közben ügyeltek a megfelelő fizikai távolság megtartására.

 


Fotó: imdb.com
Lap tetejére