RSS Feed

Németország engedélyeztetheti az önvezető autókat

computerworld.hu - 2020. 09. 14. 8:25:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Németország engedélyeztetheti az önvezető autókat

Az ország az első nemzet szeretne lenni, ahol legálisan róhatják az utakat sofőr nélküli járművek. Ez persze nem azt jelenti, hogy holnap már kormánytekergetés nélkül lehet közlekedni a német utakon, de a kormány szeretné, ha ez nem rajtuk múlna.

Egyelőre még nehéz megbecsülni, hogy a mestersége intelligencia fejlesztés mikorra jut el arra szinte, hogy teljesen önvezető autók kerülhessenek a forgalomba. A Tesla sokszor nagyot mondó vezérigazgatója, Elon Musk szerint az ő autóik már csaknem elérték ezt a szintet, de a szakma nagy része azért megegyezik abban, hogy még legalább 5-10 évre vagyunk ettől az álomtól. Németországban ennek ellenére elkezdték kidolgozni a törvényeket, melyek lehetővé teszik, hogy az önvezető autók forgalomba kerülhessenek.

A The Local DE jelentése szerint német politikusok - köztük Angela Merkel kancellár - ültek össze, hogy tárgyaljanak az önvezető autók ügyében és arra a megegyezésre jutottak, hogy az országnak élen kell járnia a technológia bevezetésében. Arról is szó esett, hogy el kell kezdeniük kidolgozni azon törvényi kereteket, melyek lehetővé teszik, hogy a sofőr nélküli autók forgalomba kerülhessenek és az egész ország területén működhessenek - ezek elkészültét 2022-re becsülik.

Nem valószínű, hogy eddigre akár egyetlen cég is képes lesz olyan járművet legyártani, mely megfelel a biztonsági előírásoknak, azonban a bürokrácia malmai lassan őrölnek, így nem baj, ha minél előbb megkezdődik a munka. A németek ezzel a döntéssel merőben más megoldást választottak mint a britek, akik azon az állásponton vannak, hogy az önvezető technológiáknak először vezetési segédként kéne működniük, amik szépen lassan elérnek arra a szintre, hogy teljesen átveszik a sofőrök helyét. A mostani törvénytervezetek értelmében a németek viszont egyből az 5-ös szintű autonómiára képes járművekre készülnek, amin teljesen kihagyja a képletből az emberi beavatkozást a vezetésbe.

Fotó: https://smarturban.blogstar.hu/
Lap tetejére