RSS Feed

Ismét elítélték a francia humoristát

mti - 2020. 09. 12. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ismét elítélték a francia humoristát

Ismét elítélte egy francia bíróság Dieudonné francia humoristát rasszizmus miatt: a provokatív kijelentéseiről ismert előadó csütörtökön 10 ezer eurós pénzbüntetést kapott, amiért egy 2017-es szkeccsében "krakkói pizsamásoknak" nevezte az auschwitzi haláltáborba deportáltakat.

A saját otthonában 2017. június 17-én rögzített felvételen elhangzottakat a közép-franciaországi Chartres bírósága sértőnek minősítette a holokauszt zsidó áldozataival szemben.
    A bíróság mellékbüntetésként arra is kötelezte a humoristát, hogy 8 ezer eurós kártérítést fizessen két, antiszemitizmus ellen küzdő egyesületnek, amelyek a per felperesei voltak.
    Június 22-i meghallgatásán Dieudonné "sértőnek, sőt obszcénnek" nevezte, hogy azért idézték be a bíróságra, hogy a szkeccseiről beszéljen. Ügyvédje, Isabelle Coutant-Peyre pedig arra hivatkozva vitatta az eljárás jogosságát, hogy a jelenetet nem nyilvános helyen, hanem egy magánlakásban adta elő Dieudonné. A védő az elhangzott szavakat is vitatta.
    A kameruni fekete bőrű apától és breton anyától született 54 éves Dieudonné M'bala M'bala az 1990-es években antirasszista humorista volt, népszerű szkeccseket írt, amelyeket a gimnáziumban megismert barátjával, a zsidó Elie Seimounnal adott elő.
    A duó szétválását követően vált az "anticionizmus" harcos aktivistájává, 2010 óta a francia média, politológusok és politikusok antiszemita figuraként tartják számon. Tucatnyi elítélő bírósági végzés született ellene antiszemita gyűlöletbeszéd címén, de a több tízezer euróra rúgó büntetéseket nem fizette be, így már adócsalás miatt is eljárás indult ellene, augusztusban pedig a közösségi oldalakon minden hivatalos oldalát és fiókját letiltották.


Fotó: thelocal.fr
Lap tetejére