RSS Feed

Nagy-Britanniát hozza el az Európai Hidak Fesztiválja

M. A. - 2020. 09. 12. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nagy-Britanniát hozza el az Európai Hidak Fesztiválja

Ha ősz, akkor Európai Hidak Fesztivál és egy különleges utazás, egyenesen Nagy-Britanniába. Szeptember 15. és 28. között a brit életérzésért Budapestre, egészen pontosan a Müpába költözik.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa klasszikus, barokk és kortárs zenével, filmekkel és irodalommal várják a brit kultúra rajongóit.

 

„A brit kultúra – legendás alkotóival, lenyűgöző tradícióival, izgalmas kortársaival és popkulturális ikonjaival – sokunk életében meghatározó jelentőséggel bír. Szinte automatikus a mozdulat, ahogy a könyvespolcon Shakespeare klasszikusai után nyúlunk, és ha igazán szeretnénk nevetni, akkor minden, ami Monty Python, tökéletes választás. A világban épp zajló sorsfordító változások, a Brexit és a pandémia pedig csak megerősítik bennünk, milyen fontos, hogy figyeljünk egymásra, értsük egymást, tanuljuk egymástól. Idén ősszel ebben számtalan brit remekmű és hazai művész lesz a segítségünkre" – emeli ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

 

Az Európai Hidak eseménysorozat nyolcadik alkalommal válogat egy-egy gazdag kulturális értékekkel bíró ország alkotásaiból számtalan műfajban a képzőművészettől a filmen, a komoly-, világ- és könnyűzenén át az irodalomig.

 

Az itthon és külföldön is nagy sikerű 2019-es Orfeo-produkció után újra a BFZ-vel énekel a világhírű szoprán, Baráth Emőke. De a fesztivál szeptember 16-án külön koncertet szentel a szigetország elmúlt negyven évének is.

 

Milyen lehet egyetlen este alatt bejárni három országot? A Fesztiválzenekarral ezt is átélheti bárki, szeptember 24-én vagy 26-án! Egy Haydn-induló után Benjamin Britten operája a tengerről mesél, a Szerenád híres angol költők verseire íródott. MacMillan műve a skót népi táncok világát idézi, majd Haydn utolsó, London szimfóniája zárja a koncertet.

 

A könnyedebb műfajok, egészen pontosan az ír kocsmazene lelkes hívei a Firkin koncertjének örülhetnek, különösen, hogy a zenekar olyan népszerű előadókkal osztozik a színpadon, mint Szalóki Ági, Karácsony James, Szabó Attila és Baricz Gergő. Sőt, Magyarország első Pink Floyd tribute zenekara, a Keep Floyding is a Müpába érkezik a nagy előd legendás dalaival.

 

De nem maradnak élvezetek nélkül a brit filmkultúra szerelmesei sem. Olyan vitathatatlan klasszikusokat nézhetnek újra egy-egy érdekes beszélgetés kíséretében, mint a 2001: Űrodüsszeia, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek, az Egy kapcsolat vége vagy az Állatfarm.  A koncertek, filmek és beszélgetések előtt és után egy fesztiválhoz kapcsolódó izgalmas kiállítás várja a látogatókat, Purcelltől a punkig, avagy az angol modor címmel.

 


 

 

 


Fotó: Müpa
Lap tetejére