RSS Feed

Salman Rushdie is kiáll az SZFE mellett

444.hu, Mixonline.hu - 2020. 09. 07. 17:00:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Salman Rushdie is kiáll az SZFE mellett

Az Indiában született világhírű brit író, Sir Ahmed Salman Rushdie is kifejezte szolidaritását a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett

A hetvenhárom éves és a mágikus realizmus világhírű alkotóját sem hagyja hidegen mindaz, ami a Szníház- és Filmművészeti Egyetem körül modellváltás ürügyén történik. Rushdie megnyilvánulása csupán egyike a történtek nemzetközi visszhangjának. 

Pénteken kiderült, hogy az egyik leghíresebb európai színház, a Bertolt Brecht által alapított Berliner Ensemble kijelentette: „támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és tanári karának tiltakozását, és ezért lemondja a tervezett Medea vendégjátékot a budapesti MITEM fesztiválon.”

Az Oliver Reese intendáns által jegyzett szöveg szerint „nagy megdöbbenéssel figyeljük a budapesti színházi szcéna legutóbbi fejleményeit. A hírneves Színház- és Filmművészeti Egyetem vezető pozícióinak átruházása az újonnan alapított kormányközeli Színház- és Filmművészetért Alapítványra gyakorlatilag az egyetem autonómiájának elvesztését jelenti. Ezzel az Orbán-kormány még egy további lépést tesz a kultúra erőltetett uniformizálásának irányába – ez nyilvánul meg a Nemzeti Színház igazgatójának, Vidnyánszky Attilának kuratóriumi elnökké történő kinevezésében is, akinek a magyar színházi szakmára gyakorolt befolyása így ismét tovább nő. Az átalakítás folyamata, amely az egyetem korábbi vezetésének bevonása nélkül zajlott le, minden tekintetben antidemokratikus. A szolidaritás jeleként a Berliner Ensemble társulata a mai napon lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon.”


Fotó: 444.hu
Lap tetejére