RSS Feed

Elmúlik sok, szép kis jelen

Dalia László - 2020. 09. 07. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elmúlik sok, szép kis jelen

Ma még nem tudni, mi történik holnap a Vas utcában, hiszen a hallgatók döntik el, folytatják a demonstrációt, vagy a foglalás közepette elkezdődhet a tanítás. Akárhogy is, eddig nagyon bölcsen léptek, s visszahull Vidnyánszkyra az a hamis vád, hogy a pártok eszközei lennének. Ez az oktalan gyanusítás már önmagában elég lenne arra, hogy szóba se álljanak vele.

Máté Gábor szombaton este “őrködött” a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Délután már Mácsai Pál és Pogány Judit is kint állt az épület teraszán, ezzel szimbolikusan őrizve az intézményt, estére pedig Máté következett, aki 1993 óta tanított a főiskolán és néhány napja felmondott, a tanítványaival elénekelte Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát Jelen című dalának első és utolsó sorát: Elmúlik sok, szép kis jelen.

Bodó Viktort felkérték, hogy jövőre indítson színészosztályt, de megfogadta, hogy be sem teszi a lábát a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, amíg a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium lesöpri az asztalról a hallgatók és a tanárok kéréseit. Ő mondta, hogy "nincs értelme tárgyalni. Kizárólag hatalmi és ideológiai érveket hallhattunk. A többi hazugság és koholmány.  Annak van már csak értelme, ha Vidnyánszky Attila hátralép hármat, és belátja, hogy ez egy szakmai kudarc. Belátja, hogy minél tovább húzza az időt, nekik annál kínosabb lesz az ügy. Kívülről egyre világosabb, hogy az egyetlen céljuk: érvényt szerezni a saját hatalmuknak..."

Bodó után nehéz bármit is mondani, csak Vidnyánszky ostoba vádjait lehetne sorolni a nemzetközi háttérhatalmakról, nemzeti, keresztény szólamokról, amelyeknek semmilyen szerepe nem lehet az oktatásban és hogy hazudnak az ellenzékiek, mert a Nemzezti Színház nézőterén telt ház van, pedig nincs és hogy ő együttműködne. Ezek az üres és hazug szólamok már lejárt lemezek. Napról-napra kínosabb ez a vesszőfutás, már a külföldi sajtó is egyre többet foglalkozik a színművészetisek akciójával, a szolidaritás jeleként a Berliner Ensemble társulata lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon. Mundruczó Kornél rendező és csapata a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon #freeSZFE feliratú pólóban jelent meg a Pieces of a Woman című filmjének premierjén. A sajtótájékoztatón Munduczóék elmagyaráztak a világsajtónak, hogy mit jelent a felirat.

Egyetlen biztos pont látszik a jövőből, hogy Vidnyányszky és a mögötte álló hatalom aligha fúj visszavonulót. Nem szokása. Ugyan Orbán mindent utál, amit balról jön, de Dolores Ibarruri híres mondását követi - No pasarán, vagyis nem hátrál. Ám ez a győzelem valóban pirruszi lesz, mert ezúttal nem a 68-as diákforradalmat cseszegeti, hanem a 2020-as budapestit, ahol a diákok mögé túl sokan álltak be és ez az üzenet nem sok jóval kecsegtet a következő választásokra. A narancssárga gyárban dolgoznak a projekten, hogy leadják az előnyüket. Öngólokkal is győzhet az ellenzék. Az is győzelem.Fotó: -a-
Lap tetejére