RSS Feed

Újszerű brummogás

Mogyorósi Géza - 2020. 09. 11. 8:00:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Újszerű brummogás

A budapesti Kurírt és más magyar lapokat mintegy másfél tucat alkalommal tudósítottam a Berlinaléról. Így mióta nem koptatom a moziszékeket, még mindig nem közömbös számomra Közép-Európa legrangosabb A-kategóriás fesztiválja. A szeptemberi, velencei film mustra bizonyította, hogy a nemzetközi seregszemlék sorsa nem pecsételődött meg a koronavírus-járvány miatt!

Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian a német főváros nemzetközi filmünnepének frissen kinevezett vezetői bíznak benne, hogy az aktuális járvány terjedése megtorpan a télen és ismét megtarthatják a Berlinalét. Idén hatalmas szerencséjük volt, mert a fesztivál zárónapja után, márciusban bénult csak meg a Spree-metropolisz kulturális élete. Szóval már javában zajlik a 2021. február 11-én megnyíló 71.  Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szervezése, az alkotások előzsűrizése, válogatása, feliratozása.

Néhány újításra is fény derült már a hetekben. Például arra, hogy a 71. Berlinale zárógáláján jövőre már nem osztanak külön maci szobrokat a legjobb női és férfi színészeknek, hanem csak „általában” a legremekebb fő- és mellékszereplőt díjazzák majd. Merész! A 2020-as jubileumi mustra sok százezer nézője persze további „történelmi változtatásokra” is felkészülhet a 3,8 millió lakosú – autó ellenes – világvárosban! A modern metropoliszból provinciális-zöld kisvárossá visszafejlesztett cityben legalább a mozik újra nyíltak e hetekben! Ám a „nemsemleges” színészi díjak terve nem csak engem döbbentett meg! Nálam okosabb zsurnalisztäk, ismertebb sztárok sem támogatják a túltolt reformot!

Más. Mint jeleztem, az év elején szerencséjük volt a Berlinale szervezőinek – a jubileumi mustra után zártak be a filmszínházak szerte a világban! Szóval csehül álltak a mozgókép szerelmesei. Elmaradt idén többek közt a tavaszi, 27. Prague International Film Festival és a cannes-i show is. (Meg a genfi és a moszkvai autószalon, de ez más tészta...) Szóval hatalmas mázlijuk volt a Spree-parti buli szervezőknek, hiszen megbolydult méhkasra emlékeztetett február végén, március elején a {70. Berlinale számos világpremierjének otthont adó} Potsdamer Platz és a Marlene Dietrich nevét viselő tér környéke. 2020 őszén csendesebb lett a táj. Nem brummognak már az arany és ezüst macik. Nem nyüzsögnek sztárok és rajongók, filmesek és kritikusok Balázs Béla szeretett városában.  De majd jövőre! Alig várom!

Fotó: -a-
Lap tetejére