RSS Feed

Toxikus titkok

Mogyorósi Géza - 2020. 09. 05. 8:00:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Toxikus titkok

Alig egy kilométerre a Brandenburgi kaputól és Angela Merkel munkahelyétől található Európa egyik legrangosabb egészségügyi intézménye. Nem először van illusztris ápoltja a bő három évszázados múltra visszatekintő Charitének. Az aktuális VIP vendég Alekszej Navalnij.

Kezdjük a jó hírrel! Enyhülnek a mesterségesen kómában tartott, lélegeztetőgépre tett Navalnij kórtünetei a berlini klinikán. Amint megírtuk, a Kreml kritikus blogger és producer nem önszántából, turistaként érkezett e nyáron Németországba. A 44 éves orosz ellenzéki aktivistát eredetileg Moszkvába várták. Ám gépe kényszerleszállást hajtott végre Szibériában, miután rosszul lett a férfi. Megmérgezték? Ezt találgatja egész Berlin, sőt Európa! A Chariténél autózva a szokásos kép fogad. A 30-as zónában csak az a feltűnő, hogy sokan fényképezőgéppel, kamerával felszerelkezve ácsorognak. Naná, hogy újságíró kollégák. Hiszen pihen a Bundestag, uborka szezon van. Mindenkinek a könyökén jön ki a korona téma. S akkor alig egy kilométerre a sivár Kancellári Hivataltól és az Unter den Linden-i pazar Orosz Nagykövetségtől, félholt külföldi hírességet visz be a mentő gyomor- és izomgörcsökkel az egyetemi klinikára. Kómában!

Navalnijtól hangos e napokban az európai sajtó! A Kremlt és a felső körök korrupcióját évek óta bíráló, többször őrizetbe vett blogger a legendás Charité központ biztonságát élvezi. Állapota stabil. Szeptember elején óvatos optimizmus lengi be a szigorúan őrzött intenzív osztályt Berlin szívében.  Újabb konkrétumokat e héten közöltek az egészségügyi intézmény vezetői. Ők a Bundeswehr speciális laborjának értékelése alapján a Novicsok harci idegméreg hatását állapították meg Navalnij legyengült szervezetében. Az persze nyílt titok, hogy a Szövetségi Bűnügyi Rendőrség (BKA) fegyveres munkatársai második hete vigyáznak már a rangos „vendégre”. A német állam oltalmát élvező Alexej Navalnij – így az aktuális diagnózisok – nagy eséllyel túléli a feltételezett merényletet. Ám lábadozása hónapokat vehet igénybe. Az augusztus 20. óta pocsék állapotban lévő ellenzéki közszereplő famíliája szeptember elején is vehemensen kitart amellett, hogy az orosz polgárjogi aktivistát likvidálni, vagy legalábbis kiiktatni akarták hazájában. Ez utóbbi sikerült!

A német szövetségi kormány szóvivője ugyancsak a betegség kiváltó okaként emlegetett egy toxikus (Novicsok) merényletet. Az Oroszország ügyeivel megbízott német szakértő, Dirk Wiese a szokatlan eseménysorozat átlátható felderítését követeli, akárcsak Angela Merkel. Pozsonytól Párizsig számos kormány "gyors és átlátható vizsgálatot" sürget, s a megbízók, tettesek kézrekerítését, elítélését!

Külpolitikai megfigyelők arra emlékeztetnek, hogy a G8-as csoportból a Krím-félsziget elfoglalása miatt kitessékelt Putyin birodalom és az Európai Unió kapcsolatai újabb fordulóponthoz érkeztek. Szerencsére (az oroszul jól beszélő) kancellárnő és (a németül remekül tudó) Kreml vezér, havonta többször  telefonon egyeztetnek nemzetközi és bilaterális ügyekben. Szeptemberben is izzanak a forró drótok Berlin és Moszkva között. A tét nem csupán egy ember élete!

Fotó: -a-
Lap tetejére