RSS Feed

Tévhitek a maszkviselésről

ujszo.com - 2020. 09. 11. 17:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tévhitek a maszkviselésről

A maszkviseléssel kapcsolatos tévhiteket gyűjtötte össze a pozsonyi Új Szó Online. Nem igaz például, hogy oxigénhiányt okoz, mert az orvosi és a textilből házilag készült szájmaszk légáteresztő.


Oxigénhiányt okoz – nem igaz, mert az orvosi és a textilből házilag készült szájmaszk légáteresztő. Egészségügyi dolgozók tesztelték vérük oxigénszintjét, és az még akkor sem csökkent, ha egyszerre több maszkot tettek fel.

Saját, kilélegzett levegőnktől mérgeződünk meg – nem igaz, mert a kilélegzett szén-dioxid szabadon távozik a maszkon keresztül. Az oxigén és a szén-dioxid molekulái is kisebbek, mint a vírusé, a légzéselégtelenség és a fulladás, amit maszk viselésekor érzékelünk, inkább pszichikai eredetű.

Csökkenti az immunitásunkat – nem igaz, mert egyrészt nem véd teljesen minden mikroorganizmus ellen, másrészt nem hordjuk állandóan. Az életünket nem töltjük steril környezetben, ezért a mindennapokban épp elég mikroorganizmussal találkozunk ahhoz, hogy kialakuljon a természetes ellenálló-képességünk.

Szájmaszk helyett spray? – Amerikai tudósok dolgoznak egy olyan orrspray kifejlesztésén, amely helyettesíthetné a szájmaszkokat. Az elképzelés szerint napi egyszeri használat esetén is teljes védelmet biztosítana, mert lekötné a vírus fehérjéit, és ezzel megakadályozná, hogy a tüdőbe jussanak. A spray-t még nem tesztelték embereken, úgyhogy hatása egyelőre kérdéses.

A szájmaszkok fajtái

Házi készítésű maszk – alapvető védelmet nyújt, ha naponta mossák, vasalják, és ha a kilégzéstől benedvesedett, lecserélik

Egyszer használatos orvosi maszk – jobban illeszkedik az archoz, ezért nagyobb védelmet nyújt, de maximum nyolc órán át ajánlatos viselni és utána el kell dobni

Szelep nélküli védőmaszk – a legjobb védelmet biztosítja viselőjének és a környezetének is

Szelepes védőmaszk – a viselőjét védi, de a környezetét nem, ezért csak permetezéskor, vegyi anyagokkal végzett munka esetén ajánlott

Védőpajzs – az egész arcnak védelmet biztosít, de ajánlott alatta a szájmaszk viselése is.


Fotó: -a-
Lap tetejére