RSS Feed

Merre megy a világ?

Dalia László - 2020. 09. 01. 8:00:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merre megy a világ?

Sokan nem értik, hogy a rendszerváltás utáni demokráciából, hogyan hátrált ki Magyarország és tart egyre rosszabb irányba. Bár miért is gondoltuk, hogy ha egyszer hazamennek az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok, akkor nálunk majd kánaán, vagy legalább is nyugati világ lesz. Ma már az sem igaz, ami harminc éve történt, hogy Gorbacsov rendelte vissza a Déli hadseregcsoportot.

Egy vigaszunk lehet, hogy a világ is tévelyeg, még az USA-ban és az Egyesült Királyságban is populisták győztek. Diktátorok uralkodnak Törökországtól Oroszországig, s csak abban bízhatunk, előbb-utóbb úgy lejáratják magukat, hogy maguktól buknak meg. A történelem újra írja magát, nem lehet egyetlen történést sem kipipálni, hogy már túl vagyunk rajta. A demokratikus szabályokkal való játszadozást éppen a mi emberünk. Orbán Viktor fejlesztette tökélyre. Valami másban szívesebben lennénk éllovasok, de ez nem  kívánságműsor. Elvesztettünk két háborút, az egykori Magyarország területének kétharmadát, menne ez harmadszor is.Vajon miért vagyunk ilyen kutyaütők, hogy mindig egyedül maradunk és még hencegünk is vele?

A vírus is beütött, de sok tanulsággal nem szolgál a világnak, roham tempóban kutatják a vakcinát, s utána majd minden visszaszökken a régi kerékvágásba. Egy világégés is kevés lenne, hogy ne égessük fel még egyszer a világot. A "Vírus után a világ" című könyvben a legkiválóbb magyar gondolkodók osztották meg a saját vízióikat, s bizony nem lettem sokkal boldogabb. Vámos Miklós játékos írása is ijesztő, hiszen még ő sem tudja, mit gondoljon a jövőről, nincs mersze jósolni sem. Felidézi, hogy a XIX. század végén az amerikai találmányi hivatal vezetője azt ajánlotta a kormányának, szüntessék meg a hivatalát, hiszen már mindent feltaláltak, amire a tudósok képesek.pedig az űr-és atomkutatás, a televízió, telefon és internet még láthatáron sem volt. Vámos azt sem gondolta, hogy egy pojácát választanak meg az USA elnöknek, vagy hogy a britek kilépnek az unióból, éppen azoknak a szavazataival, akik a legtöbbet kapták Brüsszeltől, vagyis a halászoktól és a mezőgazdaságban foglalkoztatottaktól.

A magyar író szerint a világ bölcsei, amit sajnos politikusokkal kell azonosítani, üljenek le egy kerek asztalhoz, s szőjenek terveket. Hát, ezt tényleg naiv ötlet, még egy rendes klíma egyezményt sem voltak képesek aláírni, miközben ránk olvad a sarki jég. A mai kerekasztal lovagjai legfeljebb kardot tudnak csörgetni, a sakk szabályait sem ismerik. hogy tudnának akár két lépést is előre gondolni.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére