RSS Feed

A vírus vámszedői

Dalia László - 2020. 08. 29. 8:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A vírus vámszedői

Nem értettem, miért mondták a vírus első hullámának közepén okos emberek is, hogy utána minden megváltozik, nem élhetünk majd úgy, mint előtte. Hát, persze régi bölcsesség, hogy kétszer nem léphetünk ugyanabba a folyóba, de ugyan miért állítaná át a biológiai órákat egy gonosz vírus?

Egy vírus képes volt ágynak dönteni a fél világot, leállította, de legalább is vészesen lelassította a  jól működő globális gépezetet, ám az uralkodása nem tarthat örökké. A világ ugyanis gőzerővel ráállt a vakcina kutatására, s mihelyt pontosan bemérik, ugyanúgy eltűnik vagy visszaszorul, mint a  többi nagy járvány. És mi lesz utána? Lesz eggyel több gyógyszer valamint egy-két éves gazdasági visszaesés. Persze, aki elvesztette a munkáját, annak ez súlyosabb trauma, de ők vannak kisebbségben, s ahogy a könyörtelen közgazdák mondják, járulékos veszteség mindig van. Egyébként viszont semmi sem változik, sőt az emberi kapzsiság ismét tort ül a kis hazában, hiszen 300 milliárdért bevásároltak mindenféle védőeszközöket, leginkább lélegeztetőgépeket. Hogy aztán mennyi volt a jutalék, s hányan arattak, arról sejtelmünk sem lehet. Márpedig itt hatalmas panamázás történt, mert a direkt36 és a 444.hu adatai alapján tízszeres, sőt ötvenszeres áron is szereztek be műszereket. És ugyan minek vettek 16 ezer lélegeztetőgépet, amikor ez egy USA-ra vagy Oroszországra való mennyiség? Sem orvos, sem ápolónő nincs annyi, hogy ennek a tizedét működésre bírják.A szlovénok negyedannyit fizettek ugyanannyi lélegeztető gépért és megbukott a kormány. 

Néztem a Hír TV-n az illetékes államtitkárt, aki szánalmasan magyarázkodott, nem válaszolt a kérdésekre, állandóan azt szajkózta, hogy a gonosz baloldal őket támadja és olyan nyilvánvaló csúszatatásokat engedett meg magának, amely egy rendes médiumban kiverte volna a biztosítékot. Úgy próbálta kivédeni a tízszeres, ötvenszeres áron való bevásárlást, hogy külföldi politikusokat idézett, akik szerint borzasztó drágák a berendezések. Amikor arról volt szó, hogy az olaszok és a hollandok mennyivel olcsóbban vették a lélegeztetőgépeket, akkor kifigurázta őket, hogy náluk sokkal többen haltak meg a járványban. Ez kétségtelen, de mi köze ennek ahhoz, hogy mennyit fizettek a berendezésekért. Azon persze meglepődtem, hogy a Hír TV műsorvezetője egyáltalán feltette a kérdéseket, még ha be is érte a semmitmondó válaszokkal.

Két verzió van. Az egyik szerint a magyarok a  világ legrosszabb kereskedői és nem volt a környéken egy orvos, egy árva szakértő sem, aki közölje a légi hidat kiépítő külügyérekkel, hogy ez dilettáns ötlet, világraszóló pazarlás és álljanak le, mielőtt 300 milliárd forintot kidobnak az ablakon, amellyel nem tudnak majd elszámolni. Na, nem hiszem, hogy ilyen hülyék volnának ezek a Bem téri gyerekek.A másik verzió szerint a kapzsiság elvette az illetékesek eszét, a hihetetlen jutalékok ott lebegtek a szemük előtt, s úgy gondolták van erre jó szlogen, amellyel minden el lehet adni és amit még a miniszterelnökkel is kimondattak, hogy "a magyar emberek egészsége mindennél fontosabb". És én attól félek, hogy ezúttal az ország legdörzsöltebb, legrafináltabb emberét is átverték. Remélem, a haragja rémes lesz és lesújt mindenkire, aki ebből a panamázásból részt kért.

Fotó: -a-
Lap tetejére