RSS Feed

Emuk a kocsmában

Csontos Tibor - 2020. 09. 09. 8:00:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Emuk a kocsmában

Riasztó hírek érkeznek az emukról, úgy tűnik fel, mintha megkergültek volna. Szó sincs madárinfluenzáról, a klímaváltozás is hidegen hagyja őket, a koronavírusra is csak legyintenek, hiszen a kínai denevérekkel még csak szóba sem állnak. Pedig a keleti nyitásnak köszönhetően megtehetnék, ha őshonos ázsiai sztyeppemúlttal rendelkező hungarikumok lennének, de hát valamely születési hiba folytán ausztrálikumok, lévén Ausztrália hivatalos madarai, így bizonyosan nem Etelközből jöttek velünk a csodák eme forrásához, hol mi most leledzünk.

Miközben az emuk is hont foglaltak nálunk, eljutottak például Csepelre is, ahol a minap egy szaladgáló emut fényképeztek le. Igaz, a megkérdezése nélkül, de hát közterületen rohangált. Persze, nem szelfire kell gondolnunk, azért az még szelfibottal is kockázatos lenne e kitartó futómadárral. Bár ki tudja, egy tősgyökeres csepeli szilárdan megbirkózhatna ezzel a feladattal is, s milyen jó belépő lenne ez a máris szilárd alapokon nyugvó birkózó akadémiára. A csepeli emuszaladással még a rendőrség is foglalkozott, miután nem az állatőrséghez futott be a bejelentés, még csak nem is a madártani egyesülethez. A rend őrei pedig azonmód kérték az állatmentők segítségét, akik befogták az emut. Viszonylag könnyű dolguk volt, mert a pannon pumával ellentétben az emu nem szárnyal, szakszerű kifejezéssel röpképtelen. Még szakszerűbben kifejezve, nem tud repülni, mert lapos a szegycsontja. 

Szóval, befogták az emut és elszállították, ám nem derült ki, honnan szökött(?) el és hová vitték. Miként azt sem, hogy mi volt a neve. Bezzeg az ausztrál kisváros, Yaraka egyetlen kocsmájában rendetlenkedő emuknak nem nézték a személyiségi jogait és néven nevezték őket! A két helyi emu, Carol és Kevin arról híresült el, hogy gyakorta randalíroztak a kocsmában, felfalták a tükörtojást, belecsőröztek mások kávéjába, minekutána eme emukat helytelen viselkedésük miatt a korcsmáros kitiltotta a csehójából. S miután hiába kerestem Nagy Lajos Képtelen természetrajzában bármit is az emuról, be kellett érnem az ausztrál korcsmáros karakterológiájával: "Amikor az emuk megijednek, elkezdenek szaladni, de általában úgy, hogy közben hátrafelé néznek, vagyis fogalmuk sincs arról, hogy hova mennek és így veheti kezdetét a káosz, mert mindenbe beleütköznek. Ezt mondta ez a derék csapos, aki két pint Forster sör csapolása közben nem is gondolta, hogy az emuk karakterének eme tudományos leírásával kicsinykét a magyar belhelyzetre is ráérzett. 

Remélem, a káoszt megelőzendő, Carol és Kevin sztorija nem jutott el a magyar emuk földjére, a bodrogközi Karcsára, ahol emufarmon tenyésztődnek a húsnak készülő nagymadarak. (Egyszer alkalmam volt meg kóstolni az emuhúst, s persze, ízlés dolga, de Chaplin küszködött így az Aranylázban a megfőzött cipőjével és a spagettire hajazó cipőfűzőjével.) Mindenesetre a karcsai korcsmáros eleddig még nem panaszkodott arra, hogy mondjuk, Béla emu és Jolán emu randalírozott a sörkimérésben.Talán be sem engedné őket a csehójába, hiszen még erszényük sincs, miként a kenguruknak. Ha már ugye, Ausztrália. Persze, csak óvatosan az emukkal, mert az emura nem jellemző, hogy emuzna, nem dugja a fejét a homokba, miként madártani fajtársa, a strucc, akinek ugye, kedvenc tulajdonsága a struccolás és az ausztrál példa szerint könnyen okozhat káoszt. Igaz, Carol és Kevin más közegben szocializálódott, no, de akkor is. Noé még felengedte a bárkára az emut, de Orwell már nem osztott nekik szerepet az állatfarmon. Szemben a juhokkal, mely állatsereglet a manipulált tömeget volt hivatva képviselni abban a világban, amely a Kevesebb emut, több birkát! illúzióját ringatta.
Fotó: jaszberenyzoo.hu
Lap tetejére