RSS Feed

Obama igen, Merkel nem

Mogyorósi Géza - 2020. 09. 02. 8:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Obama igen, Merkel nem

Fogalmam sincs, hogy ki kapja idén a Béke-Nobel-díjat? Kiosztják egyáltalán a „koronás” időkben? Talán végleg fellélegezhetett a német kancellárnő, hogy nem neki ítélik a rangos elismerést. A másfél évtizede hatalomra került, s 2021 végén, 2022 elején kormánya éléről önként távozó Angela Merkel már többször szóba került a stockholmi eredményhírdetés küszöbén.

Alig két hónappal a következő, tengerentúli vokscsata előtt sokan figyeljük döbbenten Donald Trump „furcsa” akcióit, a már-már polgárháborús viszonyokat Magyarország Nato szövetségesénél! Az {augusztusban 59. születésnapját ünnepelt} elődjét divat dícsérni. Pláne, hogy az átlag újságolvasók feledékenyek. Ki emlékszik már arra, hogy a nyugati politikusokat, így Angela Merkelt is lehallgató Barack Obama 2009-es Béke-Nobel-díja óta különösen gyanakvó az értelmiségi közvélemény, ha valakit kitüntetnek Skandináviában. A 66 esztendős berlini kormányfőt eddig nem érte ez a megtiszteltetés, míg négy honfitársát már igen.

Persze az is igaz, hogy kevesen emlékeznek csak a tavalyi kitüntetettre, Abiy Ahmed Ali etióp miniszterelnökre. Avagy arra a két, kongói, iraki személyiségre, akik 2018-ban lettek Stockholm kedvencei. Ami meglepő – pláne látva a washingtoni szép vezér vagdalkozását – hogy egyetlen más állam polgára sem kapott annyiszor Béke-díjat, mind a Koreától Vietnámig és Afganisztántól Irakig háborúzó USA. A nemzetközi „csendőrt” eddig közel két tucat alkalommal jutalmazták, az ezüst érem a briteké. S dobogósak a franciák is. Csupán véletlen, hogy a második világháború győztes hatalmai ezek? (Mínusz Szovjetunió!) S, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában is ők a hangadók? (Plusz Oroszország és Kína.)

Azt, hogy a szentek keze hazafelé húz pompásan jelzi, hogy svédeknek is cseppent-csurrant öt Béke-Nobel-díj, míg a nyugat-németeknek és Dél-Afrikának négy-négy alkalommal jutott a kitüntetésből: többek közt Willy Brandt és Nelson Mandela jóvoltából. Angela Merkel viszont egyelőre nem kap meghívót – a koronavírus-járvány miatt amúgy is kétséges rendezvényre. Azért sem, mert véletlenül a díjazottak zöme az emberiség kisebb - ám harcos - részét kitevő férfiakból került ki. Obama ex-elnök erről persze nem tehet. De az a tény, hogy hazájában 2020-ban is durva, véres rasszizmus tombol és a guantanamoi lágerre sem került lakat Kubában, kérdésessé teszi számomra, hogy miért is kapott Béke-díjat ez a kétségtelenül szimpatikus amerikai politikus?


Fotó: -a-
Lap tetejére