RSS Feed

Az orosz beteg

Mogyorósi Géza - 2020. 08. 28. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az orosz beteg

Az augusztus 20. óta kómában heverő Alekszej Navalnij Kreml kritikus aktivistát továbbra is Közép-Európa egyik legrangosabb egyetemi klinikáján tartják megfigyelés alatt. Addig is, amíg a berlini orvosok pontos információkkal rendelkeznek betegsége okairól, az ápolt családja kitart a mérgezéses merénylet verziója mellett

Omszkból speciális repülőgéppel szombaton érkezett meg a német fővárosba az ellenzéki politikus. Elutazása előtt az orosz orvosok anyagcsere problémákra vezették vissza, hogy Vlagyimir Putyin államfő legismertebb kritikusa napok óta eszméletlen. A berlini Charitéban kómában heverő 44 éves Kreml kritikus állapotáról máig csupán annyit tudni, hogy stabil. Ám mind több vizsgálat a méreg bevitel teóriáját erősíti.

Navalnij famíliája is vehemensen kitart amellett, hogy az orosz polgárjogi aktivistát megmérgezték hazájában. A német szövetségi kormány szóvivője ugyancsak a betegség lehetséges kiváltó okaként emlegetett egy toxikus (kolinészteráz?) merényletet. Az Oroszország ügyeivel megbízott német szakértő, Dirk Wiese a szokatlan eseménysorozat átlátható kivizsgálását követeli. Külpolitikai megfigyelők arra emlékeztetnek, hogy a G8-as csoportból a Krím-félsziget elfoglalása miatt kitessékelt Putyin birodalom és az Európai Unió kapcsolatai újabb fordulóponthoz érkeztek.

A nagypolitika nyári vakációjának befejeződése után lesz majd látható - Navalnij egészségi állapotával összefüggésben -, hogy miként alakul a jövőben Brüsszel és Berlin, illetve Moszkva viszonya. A német külügyminiszter, Heiko Maas augusztus végén Kijevben folytatott megbeszéléseket, ahol a belarusz kérdést is nagyító alá vették a tárgyalófelek. Az EU-val szomszédos forrongó, több sebből vérző régió sorsa a Nato-tagállamoknak sem lehet közömbös. Sőt! Alekszej Navalnij „VIP-vendég” a Charité egyetemi klinikán. Az orosz páciensre a Szövetségi Bűnügyi Rendőrség (BKA) fegyveres munkatársai vigyáznak. Hiszen nem kizárt, hogy újabb támadás éri a szemtanúként fontos, a kémszervek részéről is „nagy halnak” tartott külföldi férfit.

Fotó: -a-
Lap tetejére