RSS Feed

Kotyogós kávé

Árpási Zoltán - 2020. 08. 31. 8:00:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kotyogós kávé

Kotyogós kávé – ezzel a fekete táblára írt szöveggel csábítja leendő vendégeit egy Balaton-parti fröccsterasz gazdája. Egységét az északi parti műút és a mellette húzódó kerékpárút fölött alakította ki, s célozta meg hamisítatlan retro hangulatú teraszával a múlt emlékeiben elmerülni vágyókat.

 Különböző stílusú és korú műanyag székekkel és öreganyánktól itt maradt fehérre festett asztalokkal berendezett teraszos-füves vendégfogadó üzletében várja a betérő bringásokat, hisz egy-két fröccsre beugrani legfeljebb nekik van lehetőségük. Bár a kotyogós kávé az autósok szívét is megdobogtathatja, ha a kapszulás és őrlőgépes kávé korában bárki számára is vonzó lehet még az alumínium népkávé főzőből (ha volt néprádió, miért ne lehetne népkávéfőző) csordogáló kávé. Ki tudja, olyan korban, amikor a magyarok többsége arra az adóra teker, amely nyíltan vállalja, hogy azoknak az évtizedeknek a zenéjét sugározza: amikor még csatos üvegből szürcsöltük a bambit a cukrászda teraszán, amikor az egész rokonság az egyetlen fekete-fehér készüléken nézte a tévét, amikor csak a férfiak hordtak csillámos nadrágot, amikor csak fali poszteren láttunk pálmafát, amikor elég volt egy forint egy gömb fagyira, amikor a dupla kazettás magnó becsípte a szalagot, és amikor a fiatalok vállán szimatszatyor lógott (az ifjak kedvéért: a honvédségnél ilyenekben hordták a harcosok a gázálarcot).
Nem tudom, a kotyogós kávéra invitáló szöveg láttán hány biciklis ugrott le a bringájáról, és hány autós lépett a fékre, hogy egy csésze dupla mellett (van egyáltalán még ilyen, hogy szimplát fel se említsük) a fröccsterasz öntött vagy fonott műanyag székein a múltba révedjen. Napközben nem sokat látni. Állítólag este telt ház van, gyanítom, ők nem „kotyogósok” lehetnek.
Ne kötözködjünk! Ha sikeresek a romkocsmák, miért ne működhetne a Balaton mellett szezonban egy retro terasz. Akár kotyogós kávéval is.   


Fotó: -a-
Lap tetejére