RSS Feed

Focimesék

Dalia László - 2020. 08. 26. 8:00:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Focimesék

Találgathatjuk napestig, hogy miért nem jött még el a magyar foci ideje, pedig zsákokkal öntik bele a pénzt a miniszterelnök kegyelméből. A szakemberek is sötétben tapogatóznak, bár kétségtelen, ha volna is ötletük, nem az ő kezükben van a gyeplő, hanem a kinevezett klubtulajdonosékban, akik jobbára nem a saját pénzüket kockáztatják.

Azért ahhoz kell némi tehetség, hogy nálunk még az akadémiai modell sem működik, amely másutt bevált, Franciaországtól Németországig. Holott pénz, paripa, pálya minden van, legfeljebb kéne egy-két jó utánpótlásedző, mondják a fanyalgók, de kétségtelen van igazságuk, hiszen nálunk sok kiöregedett focista tesz-vesz, üvöltözik a pálya szélén. És akkor vegyünk egy példát, a leggazdagabb akadémiát, a Puskást, amely már évek óta az NB I-ben szenved. pedig nem ez volna a dolga, a MOL Fehérvár FC utánpótlás csapata, nevelő egyesülete lehetne. És ha véletlenül mégis feljut az OTP Ligába, akkor tessék. Ám mi történik valójában? Légiósokat vásárolnak és a saját nevelésű játékosok szinte nem jutnak szóhoz, jó esetben eligazolnak, mert másutt több esélyük van. És mindez a focimániákus miniszterelnök csapatánál történik, aki fél életét ugyan öltözőkben töltötte, de ha értene egy kicsit a magyar foci feltámadásához, akkor maga állítaná helyes pályára a felcsúti modellt. Ám úgy látszik, fontosabb a saját szórakozása, hogy NB I-es meccset láthasson, ha éppen otthon tartózkodik a pálya sarkán álló házában.

Egy jó modellt azért mondhatok. Egy szegény csapat, az MTK már 10-15 éve úgy vitézkedik, hogy a csapat zömét saját nevelésű játékosok alkotják, s miután sokáig egy volt utánpótlás mesteredző, Garami József irányította a csapatot, nem is kellett szégyenkezniük. Persze, megtörténhet, hogy nincs elég tehetség a fiatalok között, s  egyszer vagy kétszer ki is estek az NB I-ből, de rögtön visszakerültek, ahogy ez most is történt. És szerencsére nem tértek le a jó útról. Megtették edzőnek a német utánpótlásedzőt, Michael Borist és a csapat fiatalokra épül, nem vásároltak be lejátszott szerb, ukrán vagy brazil játékost. És előbb döntetlenre késztették az FTC-t, majd a minap megverték a Honvédot. Még a játékosok nevét sem ismerjük, de már más edzők is elismerően nyilatkoznak róluk. Az már egy másik történet, hogy ezek a trénerek sem gondolnak bele, hogy olyanokat dicsérnek, akiket ők sosem igazoltak volna le, s tennének be a csapatba. Nem, ők biztosra akarnak menni, s  külföldiekkel töltik fel a keretet.

A helyzet jó, de nem reménytelen, írta volt Bródy János egy olyan rendszerben., ahol a foci jobb volt, de sokkal rosszabb körülmények között játszották. És csak azért nem voltak világsztárjaink, mert akkor még nem állhattak a játékosok profinak. Most már ez sem jelent motivációt, mert itthon kényelmesebb a langyos vízben pocsolni. A magyar válogatott szinte kizárólag légiósokból áll, de hát ők odakint nem férnek be egy jó csapatba, így a válogatottunk is mindig a harmadik vagy negyedik kalapban marad. Ez van.

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére