RSS Feed

Expósólyom Dubaiban

Csontos Tibor - 2020. 09. 06. 10:27:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Expósólyom Dubaiban

A dubai expósólyom egy évre szárnyaszegetté vált. A koronavírus ennyivel tolta odébb a Dubai Expo 2020 októberre tervezett megnyitóját. Így csupán kétezer-huszonegy őszén kezdődhet az Isten hozta a jövőben! szlogennel a világ legnagyobb show-jaként hirdetett világkiállítás az Egyesült Arab Emirátusok leghíresebb tengerparti városában. Persze, ha valaki most megy Dubaiba, az már most a jövőben érezheti magát, hiszen ez a sivatagi csoda egyetlen hatalmas és látványos expó.

Az expósólyom tehát egyelőre szárnyaszegetten várakozik azon a 438 hektáros területen, amely Dubai déli városrészében helyet ad majd a százkilencven ország részvételével zajló világkiállításnak, s ahol a rendezvény múltán District 2020 néven új kerületet is avatnak majd, persze új metróállomással. Jól illik majd az Internet City vagy éppen a Media City metróállomás nevekhez. A címbeli kifejezés arra utal, hogy az Egyesült Arab Emirátusok hét emírségét képviselő,  tizenötezer négyzetméteren fekvő expós pavilonja egy repülő sólymot mintáz. A sólyom ugyanis az Öböl-menti ország jelképe, rajta van a bankjegyén és a bélyegein is. Talán nem véletlen a sólyom motívum, mivel az Emirátusok néhai elnöke és Abu Dzabi uralkodója, Zayed bin Sultan al-Nahyan sejk egész életében rajongott a solymászatért, még e sport elméleti alapjait is lerakta. Dubaiban sólyomklinika is nyílt, ahol ingyen ápolják a ragadozómadarakat.

Persze, hogy a múlt ezen az expón is találkozik a jövővel, de e fényűző, modern világváros világkiállításán a jövőn lesz a hangsúly. Dubai fényűző és modern, exkluzív és gazdag, extravagáns expóra készül. Olajvagyona miatt ezt meg is engedheti magának, a világ egyik leggyorsabban fejlődő megapoliszának vagyonbevallására jellemző, hogy a 2008-as világgazdasági válság Dubai számára csupán vihar volt egy kávéscsészében. A pénz nem számít, az első kérdés talán nem is az, mennyibe kerül, hanem hogy milyen legyen? A 173 napos rendezvényt a tudomány és a művészet, az innováció, a mobilitás és a fenntarthatóság nagy találkozójának tartják. Miként Mohamed bin Rashid Al Maktoum sejk, az Emirátusok elnöke és Dubai kormányzója megfogalmazta: Ez az esemény a világ legnagyobb összejövetele lesz és alkalom annak kifejezésére, miként lehetünk részesei a jövőnek, hogyan járulhatunk hozzá legjobban a világ és e régió fejlődéséhez. 

Az Egyesült Arab Emirátusok deklarált értékei között mindig is ott volt mindaz, amit az expójuk értékeinek is szánnak: a megértés, az együttműködés,  tolerancia. Ez utóbbi különösen fontos e multikulturális világban, ahol minden évnek van tematikája: korábban az olvasás évét ünnepelték, majd a jótékonyságét, volt már innováció éve, 2019 pedig a tolerancia címkéjét kapta. 2020 az expó éve lett volna és úgy tervezik, ezt az évszámot jövőre is meghagyják a rendezvény elnevezésében, miként a 2021-es tokiói olimpia is - ha lesz - meghagyja a 2020-as dátumot. A két legutóbbi, sanghaji illetve milánói után következő Dubai Expo 2020 az arab világ eddigi legnagyobb rendezvényének ígérkezik, ráadásul még soha nem rendeztek világkiállítást ebben a térségben. 192 ország több mint 200 kiállítója készülődik erre az Öböl-menti unikális nemzetközi színpadra.

S az előzetes várakozások szerint 25 millió látogató, akiknek fogadására 12 ezer "szállodakulccsal" bővít a dubai hotelipar, s akiknek már számtalan nyelven készült látogatói kalauz. Bizonyos, hogy a Dubai Expo 2020/21 legalább akkora attrakció lesz, mint az Egyesült Arab Emirátusok elmúlt ötven éve a maga kreativitásával, fantasztikumával, hihetetlen fejlődésével. S még valami. A dubai napilap, a Khaleej Times, amely természetesen folyamatosan foglalkozik az expó előkészületeivel, a minap beszámolt arról, hogy százharminc ország négyezer szakembere szerint ezekben az időkben Dubai a legbiztonságosabb hely nemzetközi események megrendezésére. Fotó: -a-
Lap tetejére