RSS Feed

Németország: pihenj!

Mogyorósi Géza - 2020. 08. 25. 8:00:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Németország: pihenj!

A nemzetközi idegenforgalomban hagyományosan főszerepet játszó németek a 21. században mind inkább felfedezik - három évtizede újraegyesült - hazájukat. S ebben a koronavírus-járványnak is komoly szerepe van! Külföldi vakációra kevesen vállalkoznak 2020 nyarán. Ám a magyar vendégeknek csak ajánlhatom a németországi kiruccanást! Néhány múzeum kivételesen ingyenesen látogatható!

Persze könnyű a németeknek – sóhajt fel elértéktelenedő forinttal, méregdrága euróval, dollárra zsebében a magyar vándor e hetekben! Hiszen az EU legnépesebb államának polgárai otthon is jól érzik magukat. Tengerük, folyójuk, síelésre, barangolásra alkalmas hegyvidékük, alföldjük éppúgy van, mint kulturális, történelmi emlékekben gazdag kis- és nagyvárosaik. Ja, és pénzük!

Szinte valamennyi idegenforgalmi szakember szerint a külföldi járvány helyzet a belföldi turizmus esztendejévé varázsolhatja 2020-at Európa szívében. A magyar vendégek körében is népszerű NSZK hazánkból autóval, busszal, vonattal 8-12 óra alatt kényelmesen elérhető. Attól függően, hogy Bajorországba (ahol július végétől szeptember 7-ig tart az iskolai szünet) ruccanunk át, avagy a Skandináviához közeli északnémet régióba. A következő vakáció előtt nem árt Angela Merkel kancellárnő – négy magyarországnyi területű – köztársaságának históriájára is egy pillantást vetni!

Nagy Károly (768-814) hajdani Frank Birodalmának keleti tájain gyakorta söpört végig a történelem vihara. A 9. század elején elhunyt Karoling uralkodó korának építészeti emlékeire azért itt-ott még rábukkanhatunk Németországban. Például a festői Rajna-vidéken, ahol Lorchban bel- és külföldi turisták százezreit vonzza a Király-Csarnok. Aachentől Lübeckig és Wittenbergtől Kölnig gazdag az NSZK középkori, főleg gótikus dómokban, templomokban és reneszánsz, illetve barokk stílusban született palotákban.


A több ezer magán- és köztulajdonban lévő kastély közül a rokokó színháznak otthont adó schwetzingeni melllett a marksburgit emlegetik igazi idegenforgalmi attrakcióként. Politikai szempontból az 1780-as években emelt berlini Schloss Bellevue a leghíresebb. Az átadásának 126. évfordulóját ünnepelő - immáron üvegkupolás - Reichstagtól negyedórányi sétával érhető el a "Szép kilátás"-kastély. A köztársasági elnök vízparti munkahelye festői környezetben terül el: a vendégek imádják fotózni a renovált palotát, s annak ápolt fellobogózott előkertjét. Ráadásul most tartósan 25 fok feletti, igazi nyár várja a harminc esztendeje újraegyesült Németországba a turistákat. Esőkabát azért legyen kéznél!


Fotó: -a-
Lap tetejére