RSS Feed

Legendás szesztestvérek

Mogyorósi Géza - 2020. 08. 22. 8:00:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Legendás szesztestvérek

Élő klasszikusunk Moldova György szellemes receptje: "Egy rész rum és két rész rum, de jól összerázva" - vélhetően vodkával, pálinkával, konyakkal is kiválóan működik. Szomjas nemzet vagyunk! Nekem elhihetik. Réges-régi barátomat a nyáron kísérték utolsó útjára a Fiumei úti sírkertben. Laci 58 évet élt.

Sokat koccintgattunk, röhögtünk, vitatkoztunk hajdani, gimnáziumi padtársammal a 70-es évek dereka óta. Pesti diszkókban, budai kocsmákban, balatoni büfékben, berlini sörözőkben. S Kubában sem tikkadtunk ki, noha a szállodánkban gyakran volt vízhiány. Isten nyugosztaljon Laci! Idén elhunyt barátom és a kilenc esztendeje alkoholmérgezésben meghalt Amy Winhouse tragédiája azt jelzi, hogy a harmadik évezred menedzserei/sztárjai sem vetik meg a poharazgatást. Nagyivók bőven akadtak a múlt századok világhírű művészei, politikusai sorában is. Elég a 250 éve született zseniális zeneszerzőre, Ludwig van Beethovenre, avagy "kollégájára" - a Szentpétervárott 1881-ben elhunyt - Mogyeszt Petrovics Musszorgszkijra emlékeztetni. Egy szesz szagú kiállítás képei...

Az alkoholista zsenik poros tablóján Beethoven és Musszorgszkij társaságában ott van a 205 esztendeje világra jött első német kancellár is. Az 1890-ben lemondásra kényszerített Otto von Bismarck mániás depresszióját vörös borral próbálta elhessegetni. Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, az éppen 55 éve elhunyt (irodalmi Nobel-díjas) brit államférfi sem tejjel doppingolt két szónoklata, csatája között. Megitta a magáét (néha másokét) Henri de Toulouse-Lautrec is. Az alig 37 esztendőt élt francia festőóriás kis termete ellenére „férfiasan” szoknyavadász volt, s kemény piás. Talán így kompenzálta testi-lelki bajait?

Honfitársa Charles-Pierre Baudelaire sem volt hosszú életű. Az irodalmár ráadásul nem csak ivott, de drogbarát is volt: gyógyíthatatlan szifiliszéhez agyvérzés is járult. Félig bénán 1867-ben hunyt el a tehetséges író. 86 esztendős klasszikusunk Moldova György legendás receptje: "Egy rész rum és két rész rum, de jól összerázva" - vélhetően vodkával, pálinkával, konyakkal is kiválóan működik. A hírességek és a „névtelen” alkoholisták millióinak tragédiája azt jelzi, hogy egyik társadalmi réteg sem veti meg vad a poharazgatást. Az angol énekesnő,  Winhouse számai ma is szívbe markolóan csengenek - a kábítószer és/vagy szesz semelyik korosztályt sem kíméli!

Fotó: -a-
Lap tetejére