RSS Feed

Kiskirályok a Balatonnál

Dalia László - 2020. 08. 23. 8:00:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kiskirályok a Balatonnál

Hja, volt itt puha diktatúra, de annak az eszméi miatt szabad volt a bejárás a Margitszigetre és a Balaton partra is bárki lemehetett fürdőzni, még az aligai pártüdülő mellett is hagytak a népnek utat. Mostanság viszont veszélyben van a magyar tenger és ahogy Hajósy Adrienne, a Nők a Balatonért Egyesület egyik vezetője mondta, néhány kormányközeli ember foglalni jár.

Senki sem gondolná, hogy ma már olyan birtokos viszonyok uralkodnak, hogy visszasírjuk az arisztokráciát, mert bennük még volt valami veleszületett mértéktartás. Balatonföldváron például  a víztől távolabb építettek villát, s a parti sávot szabadon hagyták, hogy mindenki fürödhessen, a nádasokat nem irtották ki, viszont platánokat, fenyőket ültettek. Most viszont egyre másra jönnek a  hírek, hogy mohó beruházók vetettek szemet a Balaton partjára, s már a tihanyi hegyoldalt is megbontották, az aligai utakat elzárni készülnek és rombolva teremtenek helyet kempingnek, kikötőnek. Miután a kormány emberei, nem lehet őket megállítani. S épp Hajósy Adrienne mesélte, hogy azért a kormánykörökben is vannak barátai a Balatonnak, de ők most nem mernek megszólalni. Egyébként még nem olyan régen a Balatoni Fejlesztési Tanács döntött fontos ügyekben, sőt szinte megkerülhetetlen volt. Ma nincs játékban, összesen kap 300 milliót, míg a szép időkben éppen a tízszeresét.

Az már a Magyar Tudományos Akadémia szétverésének hozadéka, Palkovics úr büszke lehet, hogy a Balatoni Limnológiai Intézet  is alig kap pénzt, így az ottani kutatók is rácsodálkoztak, hogy tisztább lett a Balaton vize, de fogalmuk sincs miért, hiszen nincs pénzük megvizsgálni. Röhögjünk vagy sírjunk? A Siófoki Meteorológiai Obszervatórium még áll, jelzi is többek között a viharokat, de miután a mellette lévő telken engedélyeztek egy ingatlanberuházást, az veszélyeztetni fogja a méréseket.Ugyan kit érdekel? Tort ül a dilettantizmus.

Korai volna még elsiratni a Balatont, s talán nem is tart örökké a tó mellett a szabad rablás. Addig maradnak a szép emlékek, amikor minden balatoni településen tucatnyi öböl volt, ahol fürödhettünk, és mindenütt lemehettünk a vízpartra. Persze, szükség van a fizetős strandokra, mert a közönség is igényesebb lett és ki is fizeti a mértéktartó díjat. Ám azt már nehezen tűrik, hogy kiskirályok foglalják el a Balaton partját is, szemérmetlenül kerítenek és pusztítanak. Régebben is volt már rá egy-két példa, de a mostani nyomulás a legrosszabb vadkapitalista időket idézi, feudális módszerekkel, ez itt Európa közepén sokáig nem áll meg.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére