RSS Feed

A nemzet nyunyókája

Csontos Tibor - 2020. 08. 27. 8:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A nemzet nyunyókája

Rosszkedvűek a most beérkezett pályázatok, kevés bennük az irónia, a felszabadultság, jeleként annak, hogy az utca hangulata egyre nyomottabbá válik - mondta Rényi András művészettörténész, aki részt vett az idei ARC-plakátkiállításra beküldött produkciók kiválasztásában. Vélekedése cseppet sem meglepő, lassan itt már minden egyre nyomottabb, élvezhetetlenné lett a nyarunk is, ráadásul mindezt megkoronázta a vírus. Nem is sejtjük, mi vár ránk szeptembertől. Az ARC-plakátkiállítást kivéve.

Tavaly az ARCosok klímariadóztattak, azt kérték a pályázóktól, hogy a klímaváltozással kapcsolatban ötleteljenek, s a maguk kreatív módján válaszoljanak arra a kérdésre, hogy ácsolódik-e már a "globális akasztófa, amin együtt fogunk lógni? Vagy nem kell a paláver, más az, ami alá ver az emberiségnek?" Kellett persze a paláver, hiszen a felmelegedés miatt már a 100 Folk Celsiusból is 105 Folk Celsius lett, de az kétségtelen, hogy az esztendővel ezelőtti témakihirdetők ráhibáztak: az idén a koronavírus alaposan alávert az emberiségnek. Hova tovább? hívó szókkal kérdezték idén a pályázókat szabad gondolkodást és zseniális vizuális ötleteket kérve tőlük arról, mibe kapaszkodnak most, amikor megfordult körülöttük a világ: a vakcinákba, a távolságtartásba, a lélegeztetőgépekbe, a mentőcsomagokba? 

Az előzetesen megmutatott, kiállításra váró plakátok némelyike az operatív törzsbe kapaszkodva nyuszis jelmezbe öltöztette a nemzet nyunyókáját. Az egyik szabadgondolkodó arc a Focimeccs kezdőszettjét lerajzolva a szotyi, a szurkolói sál mellett újdonságként feltüntette a sört is, hiszen, mint tudjuk, a koncertek és a futballmérkőzések között az a különbség, hogy a szurkolók nem fogyasztanak alkoholt. Ideje hát változtatni a szokásokon. A Kevesebb Adria-Több Balaton szlogen szülhette azt a pályaművet is, amelyen tízemeletes épületekből álló panelrengeteg látható eme hatalmas felirattal: IDÉN SEM LÁTTUK A TENGERT. Jellemző volt a Balaton bekebelezésének tematikája, az Index bedőlése, de látható lesz politikusportré is, narancspréssel a fején, s megtestesülni látszik a Libernyák-ige is azon a pályaművön, amely az egyik eldobható pelenkacég betűtípusával, színvilágával, dizájnjával hirdeti új termékét Libernyák Newborn márkajelzéssel, a Könnyű álmot hozzon a szél szlogenjével.

A többi plakát legyen persze meglepetés, minek megelőzni a nyomottságok közzétételét, lesz alkalmunk szeptemberben is nyomottnak lenni, ha Budapest egyik jól megközelíthető közterületén kiállítják a legjobb plakátműveket. Az idei ARC-kiállítás az elődeihez hasonlóan ismét egy sziget lesz a szárazföldön. Egy rendhagyó és képes hangulatjelentés az utca művészetének, a plakátművesség a segítségével. Az itt és most élés összes nyomottságával, kínjával, mosolyával és mosolytalanságával, egy rosszkedvű országban élők magán közérzetével. A 2020-ban készült ARC-plakátok kalligrafált lakmuszpapírok arról, hogyan élünk, mi mit gondolunk arról, hogy miről mit akarnak gondoltatni velünk. 

Fotó: arc
Lap tetejére