RSS Feed

Magyarok a Spreenél

Mogyorósi Géza - 2020. 08. 19. 10:02:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Magyarok a Spreenél

A fal 1961-es nyári felhúzása és '89-es leomlása után is Közép-Európa egyik legizgalmasabb, befogadó települése Berlin. A 3,8 milliós metropoliszt 2020 augusztusában is imádják a turisták. Igaz kevesebben portyáznak most a Spreenél, mint a koronavírus-járvány kirobbanása előtt!

A hosszabb-rövidebb időre idelátogató honfitársaink szintén otthonosan érezhetik magukat a Michael Müller főpolgármester vezette világvárosban.

Hiszen, mi magyarok ezer szállal kötődünk a hajdani porosz településhez. Üknagyapáink már 1846-tól honfi-körbe tömörültek a Spreenél. Pillantás a múltba! Liszt Ferenc muzsikájával hódította meg a várost, ahol a filmes Balázs Béla és Bulla Elma, Rökk Marika és Eggerth Márta színésznők is otthonosan mozogtak. A pesti Madách Színházat megálmodó, éppen 64 esztendeje elhunyt Kaufmann Oszkár számos ma is működő teátrummal ajándékozta meg az „arany 20-as években” a 4,5 milliós Berlint.  Az 1696-ban alapított itteni Művészeti Akadémiát 1997 és 2003 között irányító Konrád Györgytől a muzsikus-komponista Kurtág Györgyig, Kertész Imréig már-már reménytelen vállalkozás felsorolni azokat az irodalmárokat, s más művészeket, akiknek alkotói korszakuk egy-egy szakasza a lüktető életű, szabadságszerető világvároshoz kapcsolódott.

S akkor még nem dícsértük a franciaországi labdarúgó Eb-n jól szereplő nemzeti tizenegyünk örökifjú kapusát, Király Gábort, aki – Dárdai Pál társaságában – a Hertha BSC csapatában öregbítette a magyar sportolók hírnevét. Dárdai évekig a Bundesliga első osztályában sikeresen szereplő kék-fehér focisták népszerű vezető edzője volt! De említhetem a spandaui vizilabdások hajdani kapusát, Baksa Lászlót is.  Fischer Iván karmester, Gryllus Dorka színésznő, Dalos György író is ős-berlininek számítanak már. Magyar utánpótlásból 2020-ban sincs hiány az NSZK-ban!

Fotó: -a-
Lap tetejére