RSS Feed

Balatoni Ki Mit Tud?

Árpási Zoltán - 2020. 08. 18. 8:00:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Balatoni Ki Mit Tud?

A szocialista párt legújabb népszavazási kezdeményezését a választási bizottság nagy valószínűséggel el fogja kaszálni. Egy kötőszó vagy egy vessző, de az se kizárt, hogy valós ok miatt.A párt három kérdésben kérné a magyarok véleményét:

1. a természetes tavak melletti köztulajdonban lévő strandoknál ne kelljen belépődíjat fizetni,
2. ezekre a strandokra rendeljenek el építési és változtatási tilalmat, 
3. ne lehessen ezeket a strandokat eladni és funkciójukat megváltoztatni. A kérdésekben van egy jó adag populizmus („a tavak az istenadta népé, tehát szabadon lubickolhasson benne”), e mellett a pontok jól kiérezhetően a Balaton partot felvásárló oligarchák ellen irányulnak.
A kérdésekből látható, hogy a párt politikusai nem járnak a Balatonra, vagy ha igen, akkor nem oda, ahova az átlag magyar, s nincs érdemi kapcsolatuk a tóparti önkormányzatokkal. (Legalább az MSZP-s polgármesterek véleményét kikérhették volna a kérdésekről, az első pontról feltétlenül.) Ha képben lennének, tudnák, hogy a balatoni strandokat (maradjunk csak a magyar tengernél) a helyi önkormányzatok működtetik. Amelyeknek a helyi adókból befolyó összegen kívül alig van bevételük. A strandokon ebből kellene az alapvető körülményeket (terület és a partszakasz rendben tartása) és a higiéniai feltételeket (mellékhelyiség, ivóvíz, zuhany stb.) biztosítani. Okkal tiltakoznak a balatoni polgármesterek a népszavazási kezdeményezés ellen, mert bevételek híján nem lenne miből fenntartaniuk a strandokat.
Aki járt a nyáron a tóparton – például a balatonudvari-fövenyesi belépődíjas strandon – tapasztalhatta, hogy jó időben egy talpalatnyi hely nem volt a területen. Nem csak helyiek, hanem – a rengeteg gépkocsiból ítélve – a környékről is özönlöttek oda a fürödni vágyók. A vendégeket kulturált környezet és vendéglátás, edzőgépek, a gyerekeket játszótér és ugrálóstég fogadta – a pár száz forintos belépődíj ellenében. 
Amikor évekkel ezelőtt az önkormányzat fizetőssé tette a strandot, elemi volt a felháborodás, elsősorban az üdülőtulajdonosok részéről. Ma már senki (vagy csak kevés helyi) morog, mert belátták, a belépődíjért minőséget kapnak.
Nem a strandok fizetőssé tételével van tehát baj, hanem azzal, ha a helyi önkormányzatok ki akarják fosztani az odaérkezőket, és brutális belépődíjakat állapítanak meg. Ez ellen kellene fellépni, nem pedig populista ötletekkel előállni.


Fotó: -a-
Lap tetejére