RSS Feed

Nem elég, hogy magyar vagy...

Dalia László - 2020. 08. 20. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nem elég, hogy magyar vagy...

A legenda szerint ezt a múlt század közepén Hollywoodban írták ki, s félek még ma is igaz. Sokan gyűlölik, mellesleg állami támogatással a multi kulti világot, s éjjel-nappal magyarkodnának. Persze csak módjával, mert láttam én már szlovák rendszámot egy-két jeles képviselőjük autóján,hogy kevesebbet kelljen adózni. Ja, a pénzt azért megőriznék a multi-kulti világból, az nem idegen a büszke magyartól.

Nem nagyon lehet manapság bezárkózni, majd minden munkát felosztott a világ, hogy olcsóbb legyen az élet, javuljon a minősége. Ám a keresztény kultúrára hivatkozva bezárnák a kapukat, miközben az országból ki-bejárnak az alkatrészek és a vendégmunkások is. Nem biztos, hogy a hatvanas, hetvenes években a németek többsége szívesen látta a törökök millióit bevándorolni, de kénytelenek voltak belátni, hogy megannyi piszkos munkát, a mosogatástól az utcaseprésig ők már nem vállalják. S ez Európa országainak többségében ma már így van, csak bonyolódott a helyzet. Az ukrán Lengyelországban és Magyarországon talál munkát, a lengyel vízvezetékszerelő, sofőr, a magyar pincér és szobalány Ausztriában, Németországban vagy Angliában.

Lehet magyarkodni, s hetente kitalálni egy újabb poént, hogy milyenek vagyunk mi magyarok, ahogy a miniszterelnök teszi, de ez nem vezet sehova. Döngetni persze lehet a mellünket, de kitűnni a melóban, a kreatívításban kell. Olvasom a Népszavában, hogy egy londoni külvárosi lakótelepen egyelőre csak egy bolt van, s ott főleg ukrán és román termékeket árulnak, mert a házakat e  két ország vendégmunkásai húzzák fel. S bár a bolt tulajdonosai szikhek, nem indiai termékeket tartanak. Ja, hogy a kereskedelem így működik, s ezt még a hagyományaikhoz amúgy ragaszkodó, turbános, szakállas szikhek is megtanulták?

Sokáig rejtély volt előttem, miért nem működnek világszerte a magyar éttermek, pedig a konyhánkra igazán büszkék lehetünk. Ám hiába a gazdag gasztronómia, ha csak főzni tanultunk meg, eladni nem. A dolog ott kezdődik, hogy bőséges adagot kell adni, s azt szépen tálalni. Miamiban egy amerikai ismerősünk kiábrándultan mesélte, hogy az olasz megpakolta a tányérját, a magyar vendéglőben meg a tányér közepén volt valami. Na, ez a vendéglő azóta be is zárt. A világ legjobb vendéglőjét is megnyithatja  a magyar tulaj, ha nem veszi tudomásul, hogy az olasz, francia, kínai konyha önmagától eladja magát, a magyart viszont be kell vezetni, s alkalmazkodni kell a helyi viszonyokhoz, sőt megtalálni az ottani konyhához való utat is, hogy egyáltalán megismerjék a magyar ízeket. Mert hát lehet magyarkodni, külföldön legfeljebb a gulyást ismerik, a többi fogás, legyen bármilyen finom is, egyelőre egzotikusnak számít.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére