RSS Feed

Pá, pá Lukasenkó?

Dalia László - 2020. 08. 16. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pá, pá Lukasenkó?

Kínos lehet majd az idei ősz Orbánnak, hiszen Brüsszelben semmi jóval nem kecsegtetik és akkor még egyik barátja, a belarusz diktátor elcsalta a választásokat. Szombaton este úgy tűnik, hogy Lukasenkó nem marad már sokáig, egyre többek állnak át a másik oldalra. A sötét oldal is lehet népszerű, míg nem tör be a fény, nem látnak be a népek.

A magyar miniszterelnök szabadságharca, amely elsősorban a migránsoknak nevezett menekülők elleni harcra van felépítve, mert ezzel sok embert lehet szédíteni, egyre több kudarcot hoz. Mindenkit tudja, még a tájékozottabb Fidesz szavazók is, hogy Orbán tíz éve folyamatosan terjeszti ki hatalmát, s ez nyilvánvalóan zavarja az Európai Uniót, hiszen ez nem illik bele az alapvetésekbe. Lukasenkó, Erdogan vagy Putyin sok mindent megtehet, nem tagjai egy olyan klubnak, amely tiltja az efféle lépéseket. Persze, néha az ő hatalmuk is inog, a belarusz elnöké talán le is dől hamarosan, de igazi kutyaszorítóban Orbán van. Nagyszerűen járja a pávatáncot, s ha felfedez egy rést, azonnal lecsap, de nem lehet örökké sasszézni és a diktátor barátok elárulják őt, miután ők a természetes közege. Egymástól is tanulnak.

Itthon még béke van, bár az ellenzék lassan összekapaszkodik, de a fővárosi ügyetlenségek és a gödi balhé megriasztja a híveket, szimpatizánsokat is. Orbán olyannyira  kezében tartja az országot a maszkoktól a színészképzésig, meg a tenisztől a könnyűzenészekig, hogy nem lehetne hibázni. Egyelőre sem Vidnyánszkyt, sem Demetert sem más kiskirályt nem fenyeget az a veszély, hogy földönfutóvá lesznek. Ez csak Gyurcsány álma, de most neki is más dolga lenne. Amikor ugyanis öt-hat párt összeáll és elosztja a posztokat mondjuk a városházán, akkor nem mindenki kerül a helyére, s olyanok is kapnak széket, akiket a pártirodákban kéne tartani. Persze, könnyű a kibicnek okoskodni. Miből fizessék őket, amikor üres a pártkassza? Nincs egy cég vagy vállalkozó, aki az ellenzéket merné szponzorálna, bár odahúzna, de akkor távol tartanák mindenféle üzlettől, pályázattól, ahogy a mi időkben mondták, fekete seggű lenne. És ez a hatalom nem bocsát meg, a NER lerugdossa az útról azokat, akik rossz irányba tartanak.

Leonard Cohen himnuszából hiányzik a pátosz, a kanadai költő azt ismételgeti, hogy mindenben ott van a repedés, ott lesz a rés, ahol majd áttör a fény. És a diktatúrák természetrajzára is igaz ez. A minap még 80 százalékos győzelmet hirdetett Lukasenkó, csak nem hittek neki. Ő meg nem hitt nekik, s még a békésen várakozókat is elvitték a rendőrök. Aztán hirtelen sokakat elengedtek és a következő tüntetésen már a rendőrök leengedték a pajzsokat és nem tudjuk, mi történik holnap. Semmi sem tart örökké, csak nem tudjuk, mikor lesz a repedésből rés, mikor fordul át a világ, mert akkor már a helikopter sem menthet, hiszen nem lesz hol leszállnia.

Fotó: -a-
Lap tetejére