RSS Feed

A hitről

Regös István - 2020. 08. 14. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A hitről

Mit jelent ez a fogalom, hogy hit? Miben hiszel? Mit hiszel? Miért hiszel? A kérdések sorjáznak, válasz persze nincs. Vagy mégis? Amikor már nincs semmi, akkor még mindig itt a hit? Mióta olyan fejlett az ember kis neuronoktól hemzsegő agya? Mióta keveredett össze a remény a hittel? Már az ősember is remélhetett, amikor durungot, kőbaltát használt a mamutok ellen és hitte, hogy legyőzheti a nála sokszorta nagyobb állatot.

Hitte és ez megsokszorozta az erejét. Vagy csak arra gondolt, hogy éhes és remélte, beválik a sámán füstjóslata, házhoz jön a mamut, az őz és minden, ami ehető. A legokosabbak mindig a papok voltak. Ők már kezdettől fogva bizonyították, ha az ember élni akar, a tudás mindennél fontosabb. Megalkotva a maguk hittörténetét elvárták a hívőktől annak megkérdőjelezhetetlen elfogadását, ami a hit alapja. 

Mindenki hisz valamiben

Sokan hiszik, hogy az egyetlen igaz hit a keresztény hitben létezik. Ilyenkor eszükbe sem jut, hogy ha egy kicsit is elmélyednének az egyházak, a vallások történetében, már az elején rájönnének a tévedésükre. Számos vallás él és létezik a nagyvilágban, nem sorolom fel őket, mert óhatatlanul érdeksorrendet állítanék fel. Csak azt tudom, hogy mindegyik rendkívül erős és megteremtette már magának a hívők sokaságát. Tudjuk, hogy sokféle egyház, szekta létezik, miként azt is, hogy a vallások története rendkívül szerteágazó. Minderről kötetek ezrei jelentek meg.


A hit és a remény

Álljunk meg itt egy percre! A hit messze nem azonos a vallással, mert ha azonos lenne, a nem hívők, az ateisták már régen elveszthették volna a hitbe csomagolt reményt. Mert valljuk be őszintén, mi, halandó emberek, a végső pillanatokban úgy kapaszkodunk bele a hitbe, amitől reményt várunk, mint csecsemő az édesanyjába. Ugyanis a hit és a remény erőt ad. Gondoljunk csak bele! A legfájdalmasabb pillanataiban hívő és nem hívő kétségbeesetten vár segítséget a saját Mindenhatójától. Így aztán az embereknek el kell fogadniuk, hogy a hit mindenkié. Létezik olyan egyház, melynek már a nevében is szerepel a hit szó, ezzel is megpróbálva reményt lehelni az emberekbe ahhoz, hogy legyőzzék félelmeiket. 


És te miben hiszel?

A katolikusok hisznek a mindenható Atyában, hisznek Jézus Krisztusban, hisznek a Szentlélekben és idáig rendben is lenne. Aztán valahogy belekerült a Hiszekegybe, hogy hisznek az Anyaszentegyházban. Ebben egy kicsit az zavarja az embert, hogy kijelöli az egyetlen egyházat, amelyben hinni szabad. A katolikusok hisznek a szentek közösségében és a bűnök bocsánatában, miként abban is, hogy a test feltámad és az élet örök. Hát itt vannak a bökkenők, mert mindez már túllép a hiten, hiszen ezzel teljesíthetetlent ígérnek az embereknek. Itt kétségbe vonható a tisztességes gondolkodás. Az élet ugyanis nem örök, a Biblia szerint Jézus Krisztuson kívül még senki sem támadt fel és a bűnbocsánatot gyakran, mondhatni, szinte mindig felülírja a jog. A bűnös bűnhődjék, az ártatlan ne szenvedjen! 

Én hiszek

Mi, egyszerű emberek itt a Földön, akármi is történik velünk, valamiben hinni akarunk, hogy elmondhassuk, hiszünk a családban, a szüleinkben, az emberi méltóságban, hiszünk egy szebb jövőben, egy igazságban, egy jogban és hiszünk az ember jellemében, tisztaságában, és abban, hogy a Hiszekegy az egész világra érvényes lesz. Függetlenül attól, hogy valaki keresztény, muszlim, zsidó vagy akármi. Én hiszek ebben!


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére