RSS Feed

Bécs: jázminillatú villamosmegálló

Eurokomm PR - Budapest - 2020. 08. 07. 13:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bécs: jázminillatú villamosmegálló

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is.

A hősziget-jelenség csökkentése érdekében Bécs már korábban is alkalmazott zöldítési és árnyékolási technikákat a villamos- és buszmegállóknál. 2019-ben például kisérleti jelleggel öt utasvárót futtattak be vadszőlővel, illetve sok helyen zöldhomlokzattal tették kellemesebbé a járművekre való várakozást. A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien most egy még színesebb megoldással díszíti a várakozó helyeket. Egy kísérleti projekt keretében először kerülnek színes virágok nemcsak a megálló hátuljára, de a tetejére is. A Parlamenttel szembeni villamosvárón virágok illatoznak majd és adnak jótékony árnyékot a hűsölni vágyó utasoknak. 

A virágos tető gondolata egy pályázat alapján született. Az "Innovációt Támogató Közbeszerzések" program keretében ötletpályázatot írtak ki zöldítési technikákra, melyet végül a Hartung Architekturbüro építésziroda nyert meg. Olyan megoldásra volt szükség, ami nemcsak szép, de fenntartható, könnyen karbantartható és hatékony is. A megálló tetején tizenhat különböző virág lesz, többek között levendula, téli jázmin, de szép lila virágú bunkós hagyma és lonc is. Az öntözésről egy beépített esővízgyűjtő tartály gondoskodik. A virágos megálló szeptember közepére készül el. 

Képaláírás és copyright: 

Levendula és jázmin a tetőn: a Wiener Linien új kísérleti projektje, a hűs villamosmegálló a Parlamenttel szemben. Látványterv © Hartung Architekturbuero


Fotó: Hartung Architekturbuero
Lap tetejére