RSS Feed

Hisztériás nyalánkság

Csontos Tibor - 2020. 08. 08. 8:00:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hisztériás nyalánkság

Koronavírus ide, koronavírus oda, az idén is meglelték Magyarország Tortáját. Nem kis fájdalmamra Cecília és Kata Magyarország Szépe versenye ebben az esztendőben elmarad, de lám, a magyar cukrász a sarkára állt és a vírushelyzet mellett és ellenére újfent tető alá hozta az Ország Tortája címéért való édes kis küzdelmet. S belecsapva a torta közepébe: a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere mondhatja el magáról, hogy az ő leleménye viselheti a Magyarország idei ünnepi tortája címet. Cuki kis név egy cukrászdának, nemde?

Cseppet sem véletlen, hogy édesszájú lévén is igyekszem esztendőnként megemlékezni a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett Magyarország Tortája versenyről. Csendes, szolid versengés, nem olyan hóbortos, mint az angol sajtgurító, a finn feleségcipelő vagy vécépapír dobáló verseny (bár ez utóbbi az idén a koronavírus járvány miatti készlethalmozás miatt elmaradt), de még a pamplonai bikafuttatást is veri. 

S nem mulasztom el soha megjegyezni, hogy kedvelem ezeket az Ország Micsodája kezdeményezéseket egyszer az Ország Tojására ültem rá gondolatilag, afelett érzett örömömben, hogy a kecskeméti Zsigóné Katinak, Európa legjobb tojásdíszítőjének, a Tojásdíszítés Királynőjének jóvoltából már az Ország Beszélő Tojása is megszületett. Kelni még nem kelt ki, de már megvagyon. Mindemellett itt van nekünk az Ország Kenyere, a Nemzet Ásványvize, tizennegyedik éve pedig már majszolhatjuk az Ország Tortáját is. Az országalmát ne soroljuk ide, az más képződmény. Mindig kifejezem örömömet afelett is,  hogy az Ország Tortája, az Ország Kenyere, az Ország Tojása voltaképpen nem más, mint az összetartozás élelmiszeripari kifejeződése.   

Az Ország Tortája kiírása szerint új, kreatív ötleteket, kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készülő, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket vár az Ipartestület, melyek csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak." A tápiószecsői Hisztéria Cukrászda mestere, Füredi Krisztián mindezt figyelembe véve előrukkolt az egyetlen olyan magyar gyümölccsel, amely nyersen élvezhetetlen és szinte ehetetlen. Ez pedig a birsalma. Ezt a gyümölcsöt kombinálta nem kevés rafinériával a mandula, a csokoládé a mogyoró ízeivel és teremtette meg a Curiositas-Kíváncsiság elnevezésű győztes tortáját. 

Tekintsünk el most attól, hogy magyar tortának magyar cukrászmester miért nem magyar nevet ad - legalábbis valamilyen, manapság trendinek számító török vagy türk jövevényszóval kedvesedett volna újraértelmezett múltunknak - hanem latin elnevezéssel illette művét. Mondhatnánk, hogy Janus Pannonius is latinul verselt, de ő nem is az általa készített tortáról volt híres. Igaz, szépeket írt egy dunántúli mandulafáról, minő termés ízvilága ott bújik meg az ország idei tortájában. Mégis furcsa lesz  így rendelni hisztériás vagy éppen egy nyugodt cukrászdában: Kérek egy szelet Curiositast! A világűr barátainak nyilván majd eközben az is eszébe jut majd, hogy a NASA Marsjáró járműve, amely a vörös bolygón kíváncsiskodott,  a Curiosity nevet kapta az űrkeresztségben. Bezzeg a két évvel ezelőtti komáromi győztes nem bonyolódott bele a latinba, ő egyszerűen a Komáromi Kisleány elnevezésű tortájával jött, látott és győzött. A Komáromi Kisleány egyébként mézes-diós tészta alapú volt, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölelt körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse.

Az Ország Tortáját hagyományosan augusztus 19-től kóstolhatjuk meg, az ilyen győztes szeletnek hagyományosan magasan van a marketingje, de még ennél is magasabban van az ára. Sebaj, a kíváncsiság, a Curiositas úgyis kinyittatja a pénztárcánkat.


 

Fotó: radio1.hu
Lap tetejére