RSS Feed

Váncsa: Ez nem rendszer, hanem Orbán életműve

hvg.hu - 2020. 07. 31. 17:01:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Váncsa: Ez nem rendszer, hanem Orbán életműve

Orbán rendkívül tehetséges a publicista szerint, mert „úgy tudott ellenzéki létből ismét kormányra kerülni az Európai Unió kellős közepén, hogy nyílt színen, tokkal-vonóval egy hét alatt képes a saját magántulajdonává tenni egy országot.”Hosszú interjút adott Váncsa István publicista, gasztroszakértő a Magyar Hangnak. A beszélgetés könnyedebb témákkal, elsősorban az étellel kezdődik. Megtudtuk, hogy Orbán Viktor és a kovászos uborka kapcsolatát csak felületesen követte Váncsa, nem úgy, mint Németh Szilárd gasztrokalandozásait.

Németh Szilárd a nagy magyar pacaltáltos – így nevezi Váncsa a honvédelmi államtitkárt.


Aztán egy huszárvágással már a közpolitikára tér át a beszélgetés. Azt nem tudja Váncsa, mit jelent az, amit Orbán mondott a minap, hogy a magyar férfiember archetípusa a gazda, de a Fidesznél úgy gondolhatják, ezek a kijelentések hoznak a konyhára.

Ők ezért sütögetnek el napról napra mind nagyobb baromságokat, mert ők úgy vélik, hogy ez tábormegtartó, táborkeményítő, tábortömörítő erő.

Szóba került az interjúban az is, hogy Orbán vajon miért megy az uniós csúcsra felhajtott ingujjban, nyakkendőt a vállára dobva, zakó nélkül, zsebbe vágott kézzel. Amellett, hogy a publicista szerint „egy szegénylegény indul el a gazdag birodalom székvárosába”, azért több is van. Szerinte ezeknek a módszereknek az alkalmazására születni kell, más embernek ez a mócsing a torkán akadna.

A jelenlegi állapotokról azt mondta, „ez nem rendszer. Ez egyetlen, rendkívül energikus, rendkívül tehetséges politikai aktor életműve.” Orbánról azt is mondta, hogy „az az ember, aki úgy tudott ellenzéki létből ismét kormányra kerülni az Európai Unió kellős közepén, hogy nyílt színen, tokkal-vonóval egy hét alatt képes a saját magántulajdonává tenni egy országot, az kérem tehetséges”. Hozzátette, hogy abban a szent pillanatban, ha Orbán valamilyen oknál fogva kikerül a hatalom centrumából, amely egyébként ő maga, akkor ennek a dolognak vége lesz.

Az Indexről Váncsa a maga megszokott, feketehumorral átitatott keserűségével beszél. „Megírták, hogy maga Dull Szabolcs főszerkesztő nyírta ki az Indexet a saját két kezével… Kirúgatta magát, de mindezt Dobrev Klára utasítására tette, az egészet Dobrev diktálta neki. Hogy miért, az mindenki számára nyilvánvaló, aki épkézláb módon gondolkodik: azért, mert Dobrev mögött áll valaki, kormányzó urunk megfogalmazásával egy Soros György nevű magyar ember.”

Fotó: -a-
Lap tetejére