RSS Feed

Hollywood királynője

Dalia László - 2020. 07. 31. 8:42:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hollywood királynője

Meryl Streep állócsillag Hollywoodban, már annyi szerepben tündökölt, hogy az életrajzát sem lehet vékony köteteben összefoglalni, s amikor már azt hittük, hogy minden adut kijátszott, akkor a Mamma Mia!-ban is leénekelt mindenkit. Erin Carlsonnak nem volt nehéz dolga egy kötetre valót (Hollywood királynője) összegyűjteni a színésznőről.

Persze, Meryl karrierje sem szokványos, a Yale egyetem dráma tagozatának színpadán  debütált és már akkor feminista volt, amikor az még nem vált divattá. És mindig megtalálták a  szerepek, sőt a mentorok is. Jane Fonda mellett eljátszott egy mellékszerepet, aki rögtön felkarolta és elterjesztette, hogy Meryl nagyszerű színésznő. Ám sokig nemtudta elfelejteni első nagy szerelmét, John Cazale-t, aki csontrákban halt meg, s a Keresztapában Freddót játszotta. Woody Allennel is dolgozott a Manhattanban, de már akkor azt tartotta róla, hogy feláldozza a tehetségét, pedig "Csehov lehetett volna". 
A Kramer kontra Kramerrel aztán berobbant, s azóta válogathatott a  szerepek közül. A francia hadnagy szeretőjét például azért választotta, mert szeretett volna már kimozdulni Manhattanból.A Sophie választása főszerepét Barbra Streisand és Goldie Hawn is szerette volna, s Pakula a cseh Magda Vasaryovára ( a Sörgyári Capriccioból ismerjük) gondolt, aki nem tudott angolul, így ezt a szerepet is Meryl kapta. A rendező hálás lehet a sorsnak, hogy Meryl imádta a forgatókönyvet, s magától jelentkezett a szerepre. 
A dán írónő, Karen Blixen könyvét is szerette, ezért amikor Sydney Pollack a filmre készült, mindent bevetett, dán akcentust és dekoltázst is. És jól bírta a 101 napos forgatást, pedig az mindenkit megviselt. Amikor a dublőre megijedt az oroszlántól, ő zavarta el. Az ördög Prádát visel című moziban zseniálisan játszotta el a divatkirálynőt, a forgatókönyvet már ráírták, s az is megtörtént, hogy egy oldalt kihúzatott, mert érezte, egy csücsörítéssel többet ér. A stábot is meglepte, hiszen minden fegyverét bevetette, hogy egy valódi figurát rakjon össze a kegyetlen főnöknőből, akinek azért volt szíve is.

Fotó: -a-
Lap tetejére