RSS Feed

Kodiaq, Scala és a többiek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 07. 30. 17:42:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kodiaq, Scala és a többiek

Németországban, Belgiumban és Norvégiában tavaly is a VW kompakt kedvence volt a legnépszerűbb négykerekű. Ez nem szokatlan, de kicsit meglepő. Hiszen karácsony küszöbéig csak a „kifutó”, hetedik generációs „öreg” Golfba ülhettek be boldog gazdáik. 2020 első fele pedig a korona krízis jegyében telt.

Idén már feltűnt az európai utakon a Volkswagen kedvenc nyolcadik nemzedéke. Míg belföldön, a sógoréknál, a belgáknál és a norvégoknál 2020-ban is sztár lesz a wolfsburgi sikertípus, addig a cseheknél a ©koda marad az eladási listák éllovasa. Főleg az aktuális Octaviába habarodtak bele az autósok odahaza. Sőt Svájctól Észtországig ez a típus a nyerő és a finn, lengyel szalonok forgalma is jelentős. De a ©koda Kodiaq és a Scala is nyerő. Ez utóbbi, fapados változatban 1,0 literes, három hengeres, benzines/földgázas novum ára 18 ezer eurónál startol Németországban.

Bezzeg horvát és szlovén szomszédaink a Renault Clioért lelkesednek. A hazafias franciáknál is ez a kiskocsi fogy a legjobban. Hasonló a helyzet Hollandiában és Portugáliában is. Ki a pénz-, ki a parkolóplacc hiánnyal hozza összefüggésbe, hogy az EU egyes tájain a 15 ezer euró alatti új verdák a menők. Az NSZK-ban, ahol az átlag vevő már dupla ekkora összeget szán vadiúj négykerekűre, a jól felszerelt Golfokon kívül a rokon Polók és Passatok is szépen hoznak a VW konyhájára.

Fotó: -a-
Lap tetejére