RSS Feed

Mallorca – maszkban

Mogyorósi Géza - 2020. 07. 29. 8:40:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mallorca – maszkban

Bosszankodnak a Baleárokon most landoló magyarok, mert az idegenforgalom fellendülése kedvezett a Covid-19 járvány terjedésének. Ezért azonnali hatállyal kötelezővé tették Mallorcán és testvérszigetein az orr-száj maszk utcai viselését. Kánikulában ez nem kellemes!

Másfél tucat alkalommal vakációztam, teleltem Mallorcán. Legutóbb 2017 karácsonyát köszöntöttem a Földközi-tenger partján. S most szomorúan hallom, hogy akárcsak a szomszédos, szárazföldi régióba, Katalóniába, a Baleárokra is újfent betört a koronavírus-járvány. A második hullám talán a turistákkal érkezett!? Nem tudom, de a strandokon és a parti kocsmákban örjöngő-szórakozó tömegek látványa azt sejteti, hogy a nyaraló vendégek nem éppen távolságtartók. Ezért a fővárosi „Ballermann“ buli negyed  lokáljai, mulatói július derekán ismét lehúzhatták a rolót! Miközben rengeteg üzlet, diszkó amúgy is zárva tart még Spanyolországban, ahol eddig közel 30 ezer halálos áldozata van a járványnak. Jó hír viszont, hogy egyre több légi járat indult újra és már háromszáz szálló várja a - zömében belföldi és német - turistákat Mallorcán. Az előrejelzések szerint 2020-ben mintegy felére csökken az idegenforgalom bevétele az ibériai  szigeteken.
A Covid-19 járvány újabb hulláma miatt e napoktól – a strandok kivételével – ismét kötelező maszkot hordani a közterületen, így az utcákon, parkokban, s természetesen a boltokban és templomokban is. A Baleárokra látogatók mintegy 70 százaléka idén sem Menorcát, Ibizát, avagy Formenterát választja üdülése helyszínéül. A Földközi-tenger hetedik legnagyobb szigete, Mallorca marad a jövőben is a sztár, ahol több, mint öt ezer bár és közel négy ezer étterem csábítja a bel- és külhoni vendégeket. Ha nincs éppen nemzetközi járvány. A szakemberek szerint a következő napokban ismét kevés lesz a külföldi a régióban, ám augusztusban talán több száz újabb hotel és sok ezer bungaló tárja szélesre a kapuit. A strandok viszont csendesebbek a megszokottnál. Kivéve a fővárosi partszakaszt, ahol estefelé ritka a józan ember! Nos emiatt fújtak riadót Palma de Mallorcán, de Ibiza buli zónáiban is! 
A szállodások, vendéglősök már a szigorítások előtt is csupán maximum félházra számítottak idén. A szomorú helyzetet tükrözi – így a spanyol sajtó – hogy Mallorcán tavalyhoz képest 80-90 százalékkal nőtt a munkanélküliek kvótája. A halászoktól, pincérektől a szakácsokig és a kerékpár-/autókölcsönzőktől a túravezetőkig mindenki megérezte a koronajárvány negatív hatását. A környezetvédők szerint a minimális repülő és hajó forgalom a levegőminőség javulásához vezetett egész Dél-Európában! Ám a tengerben mind több a friss szemét: eldobható gumikesztyűk és álarcok mázsaszámra.

Fotó: -a-
Lap tetejére