RSS Feed

Bogdán öröksége

Dalia László - 2020. 07. 31. 8:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bogdán öröksége

Bogdán Lászlót több ezren kísérték el utolsó útjára Cserdin, még rendőri felvezetésre is szükség volt. A család beérte volna csendesebb szertartással is, de még azt sem fogadták meg,akik ott voltak, hogy ne fényképezkedjenek. Én meg a temetési menetekről mindig azt gondolom, hogy ha közülük csak minden ötödik ott állt volna Bogdán mögött vagy mellett, akkor talán még előbb járhatott volna.

És mégis, talán mert Bogdán Laci cigány volt, és sokan nem szeretik őket, vagy mert mégsem a bulvár hírekben szerepelt, most nem látok akkora tülekedést, olyan sok új barátot, mint másoknál. Azon persze csodálkozom, hogy még formálisan sem búcsúztak el tőle a cigány vezetők, bár lehet, hogy ez így őszintébb, Laci sem szerette az alakoskodást.Megszólalt viszont Setét Jenő roma-jogi aktivista, a az idetartozunk egyesület vezetője. januárban együtt kapták meg Cserdi polgármesterével a Raoul Wallenberg díjat, de azelőtt még csak nem is ismerte.Hogy ez kinek a  hibája, az egy másik történet, hiszen nincsenek túl sokan a cigány értelmiségiek, s bár Bogdán úgy vélte, akiket ismert közülük, mármint a vezetők közül, azokat sem sokra tartotta.

A 24.hu újságírója a fejébe vette, hogy cserdi polgármestere nem bírta a nyomást, mert kisebbségi vezetőként  túl sok rágalmat, mocskot kapott.Setét Jenő szerint bírni kell a kritikát, ez együtt jár a közszerepléssel, s ő állja is a sarat. És bár nagyon finoman, de kifejti, hogy ő nem mindig értett egyet Bogdánnal, de nyílt plénum előtt soha nem bonyolódott vele vitába. Már azt sem osztotta, hogy a Cserdi modell  az ország bármely településén adaptálható lenne. Aztán elismeri, hogy hasonló falvakban igen. Miután a cigányság nagy többsége falun él, alighanem már ez óriási dolog lett volna, ha tanítványok, követők lettek volna. Az ipari városokban nyilván nem lehetett volna elvinni a cigányokat kapálni, de ott más munkára is be lehetett volna őket fogni, hiszen Cserdin is csak az első lépés volt a bérkapalás, utána jött a fóliasátras zöldségtermesztés. Bogdán nem állt meg az első lépcsőnél, a végén már zöldségüzemet hűtőházat épített, tehát nem ült le a földre.

Setét fegyvertárában még akadt egy nagy kifogás, amellyel nincs baj, ha igaz lenne. Kár, hogy nem vitatta meg Bogdánnal, mert akkor talán tisztábban látna. Szóval Setét Jenő utóbb azt veti Cserdi polgármesterének szemére, hogy "olyan általánosító véleményt fogalmazott meg a romákról, amelyek ártottak a  roma közösségnek". És személyes tapasztalataiból ítélt, holott annál többet kell tudni, többek között szociológiai felméréseket is ismerni kell és megfontoltan, kiérlelten kell véleményt mondani. Nos, ebből látszik, hogy Setét mit sem értett meg Bogdán zsenialitásából, hogy egy falut a hajától fogva rángatott ki az évszázados nyomorból és nemcsak köszönni, dolgozni és élni tanította meg az övéit, hanem példát is mutatott a világnak, ő mondhatta, hogy "Mi büdös cigányok, dolgozni is tudunk" meg hogy "Ezt mi termeltünk, nem loptuk", mármint azokat az élelmiszer adományokat, amelyeket más falvaknak, kórházaknak, idős otthonoknak osztogattak. Bogdán ahhoz is értett, hogy eladja a portékáját, jó hírét vigye egy cigány közösségnek. És igen, úgy beszélt, hogy mindenki értse. Ezzel ugyan senkit nem sértett meg, hiszen a cigányokról éppen olyan csúnyán beszélnek országszerte, ahogy Bogdán Laci megidézte és azt akarta, hogy ez változzon meg. Ám nagyon jól tudta, hogy ez elsősorban rajtuk múlik. és mindeközben az országos cigány vezetők milliárdokat szórtak el, a falvakba abból semmi sem jutott. Még az ellenzéki, liberális vezetők sem értették Bogdánt, nem láttak tovább az orruknál, megakadtak a stíluson, pedig ők maguk nem tudták a receptet, de azt előbb be kellett volna látni, s utána lehet kötözködni azzal, aki csodát művelt Cserdin.  Amikor Bogdánt meghívták a Roma Polgárjogi Akadémiára,  a sajátjai kiátkozták, sőt még azzal is meggyanúsították, hogy a nácikat, a fajgyűlölőket képviseli. Setét ugyanezt mondta, csak becsomagolva. 

Fotó: -a-
Lap tetejére