RSS Feed

Segítség

Regös István - 2020. 07. 24. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Segítség

Felkiáltójellel felszólítás, hogy valakivel baj történt és segítséget kér. Ha csak egy pontot teszünk a végére, a segítség, mint fogalom megmagyarázható. Te segítesz nekem, én segítek neked. Vagy én segítek neked, te segítesz nekem. A sorrend nem mindegy. Mert ugye, a segítség azt jelenti, hogy valakinek gondja van, és egyedül nem tudja megoldani, csak segítséggel.

Csodálatos dolog segíteni, csak mint említettem nem mindegy a sorrend. Vagyis lényeges, ki kezdi a segítségnyújtást. Én neked, te nekem, ő neki, mi nekünk és nektek, ők meg mindenkinek. A segítség igazán akkor ér valamit, ha önzetlen. Mert nem azért segítünk, hogy visszasegítsenek, hanem azért, mert a szüleinktől azt tanultuk, az ember ne csak önmagával törődjön, hanem másokkal is.

Ösztönből segíts!

Az ösztönből érkező segítség részben a neveltetés eredménye, részben tanulható. Nagyon érdekesek azok a történetek, amelyekben számunkra vadidegen emberek, vadidegen helyszíneken észreveszik, hogy olykor például egy gyerek több emelet magasságban lévő ablakból vagy erkélyről kilógva kerül életveszélyes helyzetbe. Ezek a vadidegen emberek pedig a vadidegen helyszíneken ennek a vadidegen gyereknek az életét úgy mentik meg, hogy összekapaszkodnak és ennek köszönhetően az ablakból, az erkélyről kizuhanó gyerek éppen az ölükbe pottyan. A gyerek megússza sérülés nélkül, a neki segítő járókelők közül viszont többen segítségre szorulnak. A mentők ezért csak a sérült járókelőknek segítenek, miközben a végtagtörést elszenvedett vadidegen emberek mosolyogva nézik, hogyan rögzítik törött karjukat. Nem sápítoznak, nem jajgatnak, egyszerűen büszkék, hogy segíthettek, a mentők is érezhetően több szeretettel foglalkoznak velük. Igen, így van, ez egy hősies segítségnyújtás volt. 


Csak a szépre emlékezz!

Úgy gondolom, mindenki életében előfordult már, hogy segítenie kellett egy bajba jutottnak. Valószínűleg azt is megéltük, hogy mi kerültünk bajba és rajtunk is segítettek. Előfordulhatnak persze olyan esetek is, amikor a segítség valamilyen érdekhez fűződik: csak akkor segítek neked, ha te visszasegítesz nekem. Ilyen egyszerűen lehet ezt megfogalmazni. Ez már közel sem szívet melengető módszer, de mégis létezik, sőt, azt merném mondani, egyre inkább teret nyer. Előfordul, hogy valaki csak akkor segít a másiknak, ha látja a viszonzás lehetőségét, vagy talán éppen ezért teszi. S emiatt ítéljük el, vagy mondjuk azt, hogy szégyellje magát?


Ne várd a segítséget, de mindenkor adj!

Ha valaki mindennek ellenére mégiscsak kisebb vagy segítséget nyújt, és nem kap viszonzást, nem kell elkeseredni, mert lehet, hogy nem attól fogja kapni a viszonzást, akinek most segített, méghozzá viszonzás nélkül, hanem akkor és attól, akitől talán nem is várja. Gondolkozzunk el azokon az eseteken, amelyeket megéltünk, és ha több olyant találunk köztük, melyekben mi segítettünk és nem kaptunk viszonzást, legyünk büszkék, ne keseregjünk, hiszen jó emberek vagyunk. A végére egy kis humor. A Balatonban fuldoklik egy ember, hadonászik, és különböző nyelveken kiabál segítségért. A parton két férfi nézi a vergődő embert, az egyik így szól a másikhoz: „Látod, Ödön, állandóan azt mondták nekünk az iskolában, hogy tanuljunk nyelveket! Ez az ember legalább négy nyelven kér segítséget és mégis megfullad!” Na, nem ezek a követendő példák!


Fotó: Iró Zoltán
Lap tetejére